Ķīnas režisoru ģilde atsakās pasniegt balvu par labāko filmu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: popturfdotcom, CC BY-SA 2.0

Prominenta Ķīnas kinorežisoru ģilde trešdien ikgadējā ceremonijā atteikusies pasniegt balvu par labāko filmu, ko daudzi uzskata par protestu pret valstī pastāvošo stingro cenzūru. Ķīnas režisoru ģildes žūrijā ir deviņi locekļi, un tās priekšsēdētājs ir kinorežisors Fens Sjagans.

Balvas «nevajadzētu pasniegt pašu priekam», trešdienas ceremonijā sacīja Fens. «Ķīnas kino nav vajadzīgs komforts,» viņš skaidroja. «Tam būtu jāuzstāda latiņa, uz ko tiekties. Ko varētu sasniegt, tikai stāvot uz pirkstgaliem un no visa spēka tiecoties augšup.» Fens ir viens no komerciāli veiksmīgākajiem ķīniešu režisoriem.

Žūrijas lēmumu daudzi uzskata par protestu pret augstu novērtētā režisora Dzja Džankes filmas «A Touch of Sin» izdošanas novilcināšanu. Kinolentē norādīts uz vardarbību un sociālo nevienlīdzību Ķīnā. Pagājušogad Kannu kinofestivālā tā tika apbalvota par labāko scenāriju, taču Ķīnā vēl nav tikusi izrādīta par spīti solījumiem.

Ķīnas varasiestādes uztur stingru kino cenzūru, bieži vien aizliedzot filmas par jūtīgiem tematiem vai novilcinot to izdošanu. «A Touch of Sin» tika pieteikta režisoru ģildes balvām, taču pagājušajā mēnesī kinostudija to atsauca, jo nevarēja iesniegt izvērtēšanai filmas DVD vai digitālo versiju.

Taču režisors Vans Sjašuai noliedz, ka lēmums esot bijis iecerēts kā protests pret «A Touch of Sin» atsaukšanu. «Galvenais iemesls bija tāds, ka pēdējo desmit gadu laikā režisori vairāk uztraucas par kases ieņēmumiem, nevis māksliniecisko kvalitāti. Tāpēc mēs nolēmām būt kā trauksmes sirēna Ķīnas filmu industrijā,» sacīja Vans.

Režisoru ģilde publiskoja uzvarētāju sarakstu, kurā labākās filmas un labākā režisora vietā bija atstāts tukšums. «Tukšās vietas bija paredzētas Dzja Džankem un «A Touch of Sin»,» uzskata kāds ķīniešu sociālā tīkla «Sina Weibo» lietotājs.

Dzja sociālajos tīklos publicēja īsu ziņojumu par trešdienas balvu pasniegšanas ceremoniju. «Apsveicu uzvarētājus,» viņš raksta. «Dodamies uz priekšu.»

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu