Biroju telpu tirgū nav pieprasījuma pēc jaunu biroja ēku celtniecības (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Patlaban biroju telpu tirgū nav vērojams pieprasījums pēc jaunu biroju ēku celtniecības, jo tirgum vispirms ir jāapgūst tās telpas, kuras šogad atbrīvos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienības, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas «Newsec Latvia» izpilddirektors Valdis Mitenbergs.

«Salīdzinājumā ar citiem tirgus segmentiem biroju tirgus pērn ir bijis mazāk dinamisks, varētu pat teikt, ka vairāk stagnējošs, nevis dinamisks. Galvenā atziņa par pagājušo gadu ir tāda, ka aktivitāte biroju tirgū bija neliela, tirgū nebija arī jaunpienācēju, kas meklētu nomai lielas biroju telpas. Lielākajā daļā gadījumu pašreizējie nomnieki vienojās ar telpu īpašniekiem par jauniem nomas nosacījumiem un pagarināja pašreizējos nomas līgumus,» sacīja Mitenbergs.

Arī brīvo telpu īpatsvars ir diezgan mazs un, ja kādam nomniekam ir nepieciešamas lielākas platības, piemēram, virs 1000 kvadrātmetriem, izvēle ir diezgan maza, skaidroja speciālists. Ir grūtības atrast jaunas telpas un mainīt atrašanās vietu, tāpēc bieži vien arī tiek pagarināti līgumi.

Mitenbergs norādīja, ka šogad lielāko ietekmi uz tirgu atstās jaunās VID administratīvās ēkas nodošana ekspluatācijā. Šīs ēkas kopējā platība ir 43 000 kvadrātmetru, tāpēc, VID struktūrām pārceļoties uz šo ēku, tiks atbrīvots zināms daudzums lielākoties B klases biroju telpu citās vietās.

Arī biroju telpu nomas maksas pieaugums pērn nebija ievērojams, tāpat arī šogad netiek prognozēts būtisks kāpums, lai tas radītu ekonomisku pamatojumu uzbūvēt jaunu biroju ēku un tā atpelnītos, sacīja Mitenbergs, piebilstot - ja parēķina celtniecības izmaksas un ierēķina attīstītāja peļņu, nomas maksām būtu jābūt augstākām.

«Domāju, ka patlaban attīstītāji nogaida, viņi paskatīsies, cik ātri tiks absorbētas VID struktūru atbrīvotās telpas, kā attīstīsies ekonomiskā situācija un kā tā ietekmēs nomas maksas. Patlaban tā nomas maksa, ko pieprasa iznomātājs, Rīgā ir viszemākā starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Vidējās nomas maksas B klases birojiem patlaban ir 8-11 eiro par kvadrātmetru, bet A klasei - 12-15 eiro par kvadrātmetru. Savukārt attīstītāji rēķina, ka nomas maksai A klasei būtu jābūt vismaz 14-16 eiro par kvadrātmetru, lai jaunas biroju ēkas celtniecība kaut nedaudz atmaksātos. Pagaidām šāds nomas maksas līmenis vēl nav sasniegts,» skaidroja Mitenbergs.

Jautāts, vai nomas maksas varētu augt, vai arī tās saglabāsies pašreizējā līmenī, Motenbergs norādīja, ka prognoze ir tāda, ka nomas maksas šogad īpaši nepieaugs, varētu būt vienīgi minimāls kāpums un tirgus būs stabils.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu