Pāvests atvainojas par priesteru seksuālajiem noziegumiem pret bērniem (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pāvests Francisks piektdien paziņojis, ka izjūt personīgu atbildību par katoļu priesteru pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem pret bērniem, un lūdza piedošanu par notikušo.

Pāvests ar šādu paziņojumu nāca klajā, tiekoties ar pārstāvjiem no Starptautiskā katoļu bērnu biroja BICE.

Franciska runas uzmetumā, kas iepriekš tika izplatīts medijiem, atvainošanās nebija ietverta.

Pāvests paziņoja, ka izjūt personisku atbildību par šo priesteru ļaunumu un personiski lūdz piedošanu par viņu nodarīto postu. Vienlaikus Francisks atzīmēja, ka runa ir par nelielu garīdznieku daļu, kas nav salīdzināma ar kopējo katoļu priesteru skaitu.

«Baznīca zina par šo kaitējumu, tas ir personisks, morāls kaitējums, ko pastrādājuši baznīcas vīri, un mēs nespersim nevienu soli atpakaļ attiecībā uz to, kā tiksim galā ar šo problēmu un sankcijām, kas jāievieš,» paziņoja Francisks.

Kopš laika, kad pāvesta krēslā sēdās Franciska priekšgājējs Benedikts XVI, katoļu baznīca ieņēmusi arvien stigrāku nostāju jautājumā par bērnu seksuālu izmantošanu un priesteriem, kas pastrādājuši šādus noziegumus.

Francisks pats izteicies, ka katoļiem vajadzētu kaunēties par šiem noziegumiem, un decembrī izveidoja komisiju, kas izmeklēs seksuāla rakstura noziegumus, gādās par profilakses pasākumiem un upuru aprūpi.

Vatikāns apgalvo, ka ik gadu saņem aptuveni 600 sūdzību par priesteriem. Daudzi no šiem pāridarījumiem notikuši pagājušā gadsimta 60., 70. un 80.gados.

Tomēr upuru aizstāvju grupas un organizācijas uzskata, ka ar šiem soļiem ir par maz, un vēlas, lai pāvests publisko vainīgo priesteru vārdus, nosoda viņus un piespiež paziņot policijai par visiem saviem noziegumiem.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu