Grausts līdzās «Galerija Rīga» var apdraudēt cilvēkus (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija noraizējusies par grausta Dzirnavu ielā 63, līdzās iepirkšanās centram «Galerija Rīga», noturību.

Piecstāvu ēkas pirmajā stāvā izvietotas komerctelpas, tostarp pulksteņu veikals «Laiks», bet pārējā ēkas fasāde aizklāta ar dekoratīvo pārsegumu un reklāmām. Tehniskās ekspertīzes liecina, ka ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī - tās nolietojums sasniedz 60%, starpstāvu pārsegumi ir bīstami ieliekušies un ēkas siena gar Dzirnavu ielu atdalās no šķērssienām.

Nekustamais īpašums Dzirnavu ielā 63 pieder SIA «Bluebeech». Īpašums sastāv no zemesgabala 1246 kvadrātmetru platībā, uz kura atrodas viena piecstāvu, viena sešstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Fasādes ēka atrodas vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa «Dzīvojamā ēka» aizsardzības teritorijā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA pastāstīja, ka ēka atzīta par B kategorijas graustu - aiz dekoratīvā sieta paslēptā ēka ir «dramatiskā stāvoklī». Abas ēkas nav apdzīvotas un ir brīvi pieejamas, tām ir bojāts fasādes krāsojums, un fasādē redzamas plaisas. Caurbrauktuves vārtu durvis ir atvērtas, un ēku iekšpagalma teritorija ir brīvi pieejama. Ņemot vērā aktīvo gājēju plūsmu, satiksmi un transporta plūsmas izraisītās vibrācijas, departamenta speciālisti bažījas, ka ēka varētu neizturēt, tāpēc, iespējams, gājēju kustība gar šo ēku būtu jāierobežo.

Rīgas domes Īpašuma departamenta speciālisti apsekojuši ēkas šā gada martā un secinājuši, ka tās degradē Rīgas pilsētas ainavu, tāpēc SIA «Bluebeech» nosūtīta vēstule ar lūgumu informēt par turpmākajām darbībām ar ēkām, lai to tehniskais un vizuālais stāvoklis atbilstu normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kā arī izteikts lūgums iesniegt departamentā ēku tehniskās apsekošanas atzinumu.

Īpašuma departamentam iesniegtais tehniskās izpētes atzinums, kas veikts 2013.gadā, liecina, ka ēku stāvoklis ir slikts. Tehniskajā atzinumā norādīts, ka ēkas sienas virs pagraba līmeņa pamata nestspēja ir nepietiekoša slodžu uzņemšanai, turklāt siena gar Dzirnavu ielu atdalās no šķērssienām. Pagraba pārseguma konstrukcija neatbilst normatīviem, tāpēc to vajag obligāti pastiprināt.

Ēkas pirmā stāva pārsegums ir neapmierinošā stāvoklī, pārseguma siju tehniskais stāvoklis ir uz sabrukuma robežas, un tās nekavējoties jānomaina, tāpat arī jumta konstrukcija nespēj uzņemt pastāvīgo slodzi. Pārseguma izlieču dēļ konstrukcija ir deformējusies. Pēc 2. līdz 4.stāva apsekošanas rekomendēts arī tajos veikt pārsegumu pastiprināšanu, nenesošo sienu pārbūvi vai nojaukšanu, sienu un ailu pastiprināšanu, bet piektā stāva pārsegums atrodas uz sabrukšanas robežas.

Abās ēkās pārseguma sijām konstatēta virsnormatīva izliece, jumta krēsla apakšējā josla deformējusies, lokālās vietās pārseguma sijas iegruvušas.

Vienlaikus «Bluebeech» ir iesniedzis departamentam 2014.gada būvprojektu par avārijas stāvoklī esošo konstrukciju pagaidu nostiprināšanu Dzirnavu ielā 63. Īpašuma departaments gan vērš uzmanību, ka tā paskaidrojumā norādīts - projektā paredzēti tikai cilvēkus apdraudošo konstrukciju pagaidu nostiprināšanas risinājumi, tomēr abās ēkās nepieciešams izstrādāt renovācijas vai vismaz konservācijas būvprojektus. Pretējā gadījumā ēkas konstrukciju nolietojums un bojājumu pakāpe tikai pieaugs un arvien jaunas konstrukcijas nonāks pirmsavārijas vai avārijas stāvoklī.

«Bluebeech» nepiekrīt apgalvojumam, ka ēkas neatbilst Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumiem, norādot, ka rūpējas par savu īpašumu kā «krietns un rūpīgs saimnieks un veic visas nepieciešamās darbības, ciktāl to pieļauj finanšu resursi, lai ēkas tiktu uzturētas stāvoklī, kas nedegradē pilsētvidi, un neapdraudētu cilvēku drošību».

Ēkas īpašnieks norādījis, ka ar SIA «RBSSkals Serviss» noslēgts līgums par regulāra ēku tehniskā stāvokļa uzraudzību. Konstatējot riskus, tiekot veikti pasākumi to novēršanai, piemēram, 2013.gada jūnijā veikta dūmeņu konservācija, apvelkot tos ar skārdu. Tāpat īpašnieki norāda, ka gar ielu esošā fasāde virs pirmā stāva līmeņa ir nosegta ar dekoratīvu reklāmas baneri, kas periodiski tiek mainīts, fasādes apmetums un krāsojums pirmā stāva līmenī ir apmierinošā stāvoklī.

Īpašnieki pasūtījuši ēkas Dzirnavu ielā 63 fasādes renovācijas projektu, kas ir izstrādāts un iesniegts Rīgas pilsētas būvvaldē. «Bluebeech» pārstāvji norādījuši, ka izvērtē iespēju pieteikt fasādes renovācijas projektu Kultūras ministrijas atklātajā projektu iesniegumu atlases konkursā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma saņemšanai. Paralēli projekta saskaņošanai esot apzinātas darbu veikšanas izmaksas, un pozitīva Rīgas pilsētas būvvaldes lēmuma un iespējama ERAF līdzfinansējuma gadījumā ēkas fasādes renovācija varētu notikt jau 2014.gada laikā. Ja fasāde netiks renovēta, ielas ēkai tikšot veikti konstrukciju stiprināšanas darbi. Savukārt iekšpagalma ēkā nostiprināšanas darbus atbilstoši būvkonstruktora uzskaitītajiem nepieciešamajiem darbiem plānots paveikt līdz 2014.gada rudenim.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, SIA «Bluebeech» kopš 2013.gada pilnībā pieder Dānijas karalistē, Kopenhāgenā, reģistrētam uzņēmumam «Fritrade SE». Iepriekš uzņēmums piederējis ar līdzās esošo tirdzniecības centru «Galleria Riga» saistītajam uzņēmumiem «Patollo», bet līdz 2012.gadam - nekustamo īpašnieku starpnieku firmai «Galleria Concept».

«Bluebeech» apmaksātais pamatkapitāls 2013.gada decembrī palielināts no 2846 eiro uz 13,3 miljoniem eiro. Par «Bluebeech» valdes locekli kopš šā gada februāra iecelts Sandis Vētra, nomainot šajā amatā Ilzi Grīnbergu. Uzņēmums ilgstoši strādā ar zaudējumiem - 2012.gadā zaudējumi bijuši 91 700 eiro, 2011.gadā - 250 000 eiro, 2010.gadā - 240 000 eiro, bet laikā no 2007. līdz 2009.gadam zaudējumi sasnieguši kopumā 6,92 miljonus eiro.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu