Video: Eksperimentā pierāda, ka «spaisu» joprojām var nopirkt vienkārši (33)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienu pēc Krimināllikuma grozījumu stāšanās spēkā, kas paredz kriminālatbildību par jauno psihoaktīvu vielu realizāciju, kam noteikts pagaidu aizliegums, Latvijas Televīzijas raidījuma «de facto» veiktajā eksperimentā īsā laikā izdodas atrast dīleri, kurš jaunietim pārdod «spaisu». Tas nozīmē – arī pēc aizlieguma spaisu var nopirkt gandrīz tikpat vienkārši kā agrāk kioskos.

Stacijas laukumā izgāja jaunietis, sauksim viņu par Ēriku, kuram bija jāuzrunā garāmgājēji, cenšoties nonākt pie dīlera. Viņš uzrunāja divus garāmgājējus, kuri vizuāli šķita apreibinājušies:

Kur var uzpīpēt kaut ko dabūt? «Spaisikus»?

Visur ciet ir!

Kā ciet?

Visu aizvēra. Viss ciet.

Uz ielām nekur netirgo?

Tirgo, bet es pagaidām nezinu cilvēkus, kuri... Atstāj ciparus, es tev pēc pusstundas pārzvanīšu!

Ok, tad uzzvani!

Nebūs tik lēti vairs.

Nekas, paņemšu!

Pēc pusstundas Ēriks pats zvana jauniegūtajiem paziņām:

Čau, kā tur paliek? Tu atnesīsi? Varēsi kaut ko dabūt?

Jā, jā, jā! Tūlīt! Pagaidi mazlietiņ! Tūlīt būs!

Es gaidu, man bišku jāsteidzas! Cik minūtes vēl?

Tūlīt! Minūtes 10 – 15, būšu centrā.

Pēc desmit minūtēm Ēriks satiek vīriešus, kuri solījuši sagādāt «spaisu». Taču atkal nekā. Jau pēc brīža viņi uz telefona zvanu vairs neatbild. Ēriks dodas pie kāda cita nejauši satikta garāmgājēja:

Te uz ielām kaut kur nevar dabūt «spaisu»?

«Spaisu»? Tev «Spaisu» vajag?

Jā, vajadzētu!

Cik tev vajag?

Bišku, tikai tā uzpīpēt.

Ir, uz trīs eiro es tev varu iedot.

Pa trīs eiro? Jā. Atnes!

Malā aizejam! Ejam tur pie «Fēniksa»!»

Pēc brīža vīrietis, kurš sevi sauc par Mārtiņu, atgriežas ar «spaisa» maisiņu. Izskatās, ka viņu nebiedē nonākšana aiz restēm:

Ja nu kas, tu vari ciparus pierakstīt!

Davai!

Tagad būs tikai no rokām!

Tagad tikai no rokām?

Jā, tāpēc, ka točkas vairs nestrādās neviena.

Vēlāk – vakarā Ēriks šajā rajonā satiek vēl kādus nepazīstamus cilvēkus, kuri paši viņam piedāvā nopirkt «spaisu». Pat ja ielās vairs neredzam rindas pie jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecības vietām, tas nebūt nenozīmē, ka cīņa pret tirgoņiem ir uzvarēta. Var pieļaut, ka no šīm vielām atkarīgo skaits varētu būt iespaidīgs. Dienu pirms Krimināllikuma grozījumu stāšanās spēkā, «de facto» uzskaitīja, cik cilvēku iepērkas vienā no šīm «spaisa» bodītēm.

Iepretim Rīgas Friča Brīvzemnieka pamatskolai Āgenskalnā atradās viena no jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecības vietām. Pirmais pircējs pulksten 8.13. Jauns puisis uz riteņa. Nopircis devu, aizbrauca. Taču drīz vien viņam sekoja citi. No rīta – vidēji septiņi pircēji stundā. Aktīvākā rosība ap veikalu noritēja pirms pusdienlaika. Varēja novērot, ka daži jaunieši pie lodziņa atgriežas vairākkārt. Starp vīriešiem pamanāmas bija arī solīdi ģērbušās sievietes. Pulksten 18.30 «de facto» pamanīja, iespējams, pašu jaunāko šīs dienas «spaisa» tirgotavas klientu. Pulksten 21.22 bija pēdējais klients, kuram šajā vakarā pārdeva «legālās narkotikas». Vēlāk lodziņu vairs neviens neatvēra. Taču pircēji turpināja nākt. Ja līdz pulksten 21.22 kopumā devu bija saņēmis 81 cilvēks, bešā palika vēl 15. Kopumā dienas laikā – 104 klienti.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu