Iecere būvēt modernu futbola stadionu Rīgā cietusi neveiksmi (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome gatavojas atcelt lēmumu, ar kuru 2012.gada janvārī pašvaldībai piederošais stadions Krišjāņa Barona ielā 116 uz desmit gadiem nodots bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai (LFF), jo biedrība nav spējusi izpildīt solīto un tajā izbūvēt modernu futbola stadionu.

Saskaņā ar noslēgto līgumu LFF bija apņēmusies līdz 2014.gada 30.martam stadionā iepretī Daugavas sporta namam Latvijas futbola izlasei izbūvēt sporta kompleksu ar UEFA 3.kategorijai atbilstošu stadionu.

LFF rūpīgi izvērtējusi stadiona būvniecības iespējas, analizēta transporta plūsma, organizēts metu konkurss projektam, ar FIFA atbalstu veikts ekonomiskā pamatojuma izvērtējums un notikuši citi sagatavošanās darbi, tomēr taustāma rezultāta joprojām nav.

Pētījumu rezultātā konstatēts, ka veiksmīga stadiona projekta realizācijas pamatnosacījums ir spēja to ilgtermiņā uzturēt un tā darbības rezultātā segt ar apsaimniekošanu saistītos izdevumus. Secināts, ka viens no veiksmīgākajiem risinājumiem būtu sporta kompleksā izbūvēt arī starptautiskām prasībām atbilstošu konferenču centru un viesnīcu, kas ļautu piesaistīt papildus pasākumus un nodrošinātu stadiona uzturēšanai nepieciešamos ienākumus.

Tomēr bez partneru atbalsta šādu apjomīgu projektu LFF viena nespēj realizēt, tāpēc šobrīd tiek izvērtēti iespējamie stadiona realizācijas scenāriji, piesaistot papildus partnerus. LFF vēstulē Rīgas domei paudusi gatavību jau tuvākajā laikā iesniegt savu piedāvājumu projekta tālākai virzībai, tomēr, izvērtējot projekta attīstību, pašvaldība gatavojas atcelt lēmumu par stadiona nodošanu LFF bezatlīdzības lietošanā.

«LFF pašiem naudas nav - viņi pretendē uz starptautisko federāciju UEFA un FIFA finansējumu, kas norādījušas, ka stadionam jābūt rentablam. Tagad parādījušās jaunas idejas, taču tās ir pretrunā ar esošo shēmu - ja tā ir sabiedriskā labuma organizācija, tur nevar būt komercija, tāpēc esam gatavi jaunām iniciatīvām un piedāvājumiem no citiem pretendentiem,» šodien komitejas sēdē norādīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Komitejas priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) savukārt norādīja, ka turpmākai rīcībai ir divas iespējas. Ja LFF vai Rīgas dome «neiekustinās» Eiropas Savienības finansējumu, kas šajā gadījumā būtu sarežģīti, pašvaldība varētu sludināt nomas tiesību konkursu, kas paredz ieguldījumus stadiona attīstībā, ievērojot visas saistības ar izglītības iestādēm, kas stadionu izmanto kā sporta laukumu.

Otra versija būtu atdot stadionu atpakaļ Latvijas Universitātei, lai augstskola to izmantotu komerciāli. «Šīs iespējas ir jāizvērtē, jo stadiona stāvoklis labāks nekļūst,» norādīja Ameriks.

Savukārt Burovs pauda viedokli, ka pirms lielu ieguldījumu veikšanas vajadzētu nogaidīt, kas notiks ar Daugavas stadionu un kā attīstīsies iespaidīgie, virtuālie projekti. Viņš piebilda, ka nebūtu lietderīgi pāris sabiedriskā transporta pieturu attālumā veidot divus līdzīgus infrastruktūras objektus.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti šodien atbalstīja lēmumu pārtraukt vienošanos par stadiona nodošanu LFF bezatlīdzības lietošanā. Gala lēmums par šo jautājumu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu