Cīkstone Grigorjeva: Ja kaut kas nesanāk, sāku raudāt (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas vadošā cīkstone Anastasija Grigorjeva, kura tika atzīta par pagājušā gada valsts labāko sportisti, pirms sekmīgā Eiropas čempionāta uztraukusies par nonākšanu sportiskajā bedrē, tomēr šāda «pačīkstēšana» viņai ir personīgi nepieciešama, jo tad allaž ļoti palīdz trenera Sergeja Kursīša vārdi.

Grigorjeva aprīļa sākumā aizvadītajā Eiropas čempionātā svara kategorijā līdz 63 kilogramiem izcīnīja zelta godalgu, kļūstot par trīskārtēju Vecā kontinenta čempioni. Savukārt cita Latvijas cīkstone Laura Skujiņa šajās sacensībās izcīnīja bronzu svara kategorijā līdz 69 kilogramiem.

«Sievietēm gadās, ka viņas pačīkst. Es vienmēr visas neveiksmes uztveru ar traģiskumu - ja kaut kas nesanāk, sāku raudāt,» otrdien preses konferencē izteicās Grigorjeva, atceroties pašas lielās šaubas pirms dalības Eiropas čempionātā. «Vajag pačīkstēt, lai treneris nomierina, un pēc tam viss ir labi. Man šis panākums ir ļoti nozīmīgs. Paldies visiem, kas man noticēja, ka pēc operācijas varu atgriezties sportā.»

Eiropas čempionāta izšķirošajā cīņā Grigorjeva uzvarēja baltkrievieti Mariju Mamašuku. Pirmoreiz par Eiropas čempioni Grigorjeva kļuva 2010.gadā svara kategorijā līdz 55 kilogramiem, bet otro zeltu viņa izcīnīja pērn svarā līdz 63 kilogramiem. Savukārt 2012.gadā Grigorjeva svara kategorijā līdz 59 kilogramiem tika pie Eiropas čempionāta sudraba.

«Biju jau cīnījusies ar baltkrievieti, bet tagad pēc pirmā perioda nesapratu, kas notiek, jo atrados iedzinējos. Treneris pateica, ka jācīnās savā stilā, jāiet uzbrukumā. Skatoties atkārtojumu, var ļoti labi redzēt, ka katru komandu, ko treneris izsaka, es otrajā periodā uzreiz izpildu. Esam kā tandēms - ko treneris saka, to es daru. Viņš ļoti labi jūt mani,» notikumus Eiropas čempionātā atcerējās sportiste.

«Tagad vajag nedaudz atpūsties un saārstēt traumas. Pēc tam gaidāmi turnīri Vācijā, Austrijā un pa vidu treniņnometne,» nākotnes plānus ieskicēja Kursītis. «Pasaules čempionātam Taškentā, kā vienmēr, gatavosimies mājās. Ieradīsimies vien dienu pirms sacensībām. Pēc tam gaidāms arī turnīrs Riodežaneiro, bet tajā izmēģināsim otru aklimatizācijas plānu ar ļoti laicīgu ierašanos.»

«Kad pirmoreiz tikāmies, viņa bija loti smalka un tieviņa, bet ar lielu gribu. Mani vienmēr pārsteidza, ka viņa pēc treniņiem turpināja strādāt. Kad pirmoreiz sparingojām, viņai tehnikas vēl nebija, bet krampis bija pamatīgs,» Grigorjevu raksturoja Eiropas čempionāta medaļniece Skujiņa. «Līdz pirmajam goda pjedestālam pieaugušo konkurencē man bija tāls ceļš. Kaut Anastasija ir jaunāka, viņa rādījusi ceļu, kā jācīnās, lai tiktu tik tālu.»

«Ceru, ka neesam konkurentes, bet tā vietā abām būs iespēja cīnīties nākamo olimpisko spēļu par medaļām,» piebilda Grigorjeva. «Laura kā pirmā iesāka šo sporta veidu un rādīja man piemēru. Pirmajā nometnē, kad tikāmies un biju vēl pavisam jauna, fotografējos ar Lauru kā lielu zvaigzni.»

Skujiņa ir kādreizējā Eiropas čempione U-17 un U-20 vecuma grupās, bet pieaugušo konkurencē viņa līdz šim pie godalgām nebija spējusi tikt.

«Neesam cīņas lielvalsts. Uz Eiropas čempionātu brauca daudzi jaunie sportisti. Arī pārējie gatavojās, bet galvenais mērķis ir Riodežaneiro Olimpiāde. Cerams, ka pasaules čempionātā veiksies labāk,» izteicās Latvijas Cīņas federācijas (LCF) prezidents Dzintars Urbančiks, pieminot, ka ar potenciālu bagātāko sniegumu aizvadītajā čempionātā nodemonstrēja olimpietis Armands Zvirbulis un grieķu-romiešu stila pārstāvis Aleksandrs Višņakovs, kuri gan piedzīvoja zaudējumus jau savās pirmajās cīņās.

«Ikdienā trenējos kopā ar Zvirbuli un Imantu Lagodski, tāpēc tagad ir sāpīgi uz viņiem skatīties. Viņi dara milzīgu darbu. Šoreiz tiešām nepaveicās, kaut kas nogāja greizi, bet viņi nebija sliktāki par konkurentiem. Viņi noteikti vēl parādīs sevi. Tas ir laika jautājums,» uzskata Skujiņa.

Pēc tam, kad cīņas bija nonākušas ļoti tuvu no olimpisko spēļu programmas atstāšanas, šo sporta veidu pēdējos gados skārušas jūtamas noteikumu izmaiņas, kuras Latvijas pārstāvji visi kā viens vērtē pozitīvi.

«Kādreiz tiesnesis uz paklāja varēja izlemt, kurš būs uzvarētājs. Tagad to izlemj cīkstoņi,» pauda Urbančiks, kuram piebalsoja arī Skujiņa. «Noteikumu maiņa bija tikai pozitīva, jo tagad objektīvāk tiek noteikts uzvarētājs. Vairs nevar būt laimīga sagadīšanās. Uzvar tas, kurš veic vairāk tehnisko darbību.»

«Man patīk gan jaunie noteikumi, gan vecie. Pats galvenais - pašam būt stipram un labi sagatavotam,» uzskata Grigorjeva.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu