Investori apliecinājuši interesi par banku «Citadele» (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Investori ir apliecinājuši interesi gan kļūt par bankas «Citadele» stratēģiskajiem ieguldītājiem, akcijas iegādājoties tiešā pārdošanas darījumā, gan arī investoriem ir interese par akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), akcijas iegādājoties biržā, par to valdību informējis konsultants «Societe Generale».

Veikt abu iespējamo scenāriju izpēti paredzēja iepriekš valdības apstiprinātā investoru piesaistes stratēģija.

Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju konsultants «Societe Generale» uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas «Citadele» stratēģiskajiem ieguldītājiem. Pēc iepazīšanās ar informācijas memorandu vairāki investori ir iesnieguši nesaistošos piedāvājumus. Potenciālo interesentu vidū ir gan bankas, gan finanšu investori, paziņojumā medijiem informē PA.

Paralēli konsultants turpina darbu pie akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma izpētes. Veiktā investoru intereses izpēte un tirgus analīze liecina, ka IPO jeb akciju kotēšana biržā kā investoru piesaistes mehānisms ir nopietni apsverama alternatīva. Konsultants rekomendēja valdībai turpināt abu iespējamo investoru piesaistes scenāriju ieviešanu, lai pie gala lēmuma valdība atgrieztos šā gada vasarā, kad tiks saņemti investoru saistošie piedāvājumi tiešajam darījumam. Pēc tam valdība varēs izlemt, kurš no iespējamiem scenārijiem labāk atbildīs valdības noteiktajiem mērķiem un būs valstij visizdevīgākais.

Valdība šodien iepazinās ar VAS «Privatizācijas aģentūra» un konsultanta «Societe Generale» ziņojumu par bankas «Citadele» investoru piesaistes stratēģijas ieviešanas gaitu.

Pērn jūlijā valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai «Citadele». Valdībai iesniegtajā ziņojumā tika secināts, ka sākotnēji «Parex bankas» restrukturizācijas plānā paredzētais mērķis - stabilas finanšu institūcijas izveidošana - ir sasniegts. Atbilstoši restrukturizācijas plāna uzdevumiem izveidotā banka «Citadele» strādā sekmīgi un ar peļņu, un tās turpmākai attīstībai nepieciešams piesaistīt privāto kapitālu.

Lai saglabātu maksimāli elastīgu pieeju, PA sadarbībā ar finanšu konsultantu «Societe Generale» īsteno divu ceļu («dualtrack») investoru piesaistes stratēģiju. Tas paredz veikt investoru intereses izpēti attiecībā uz valstij piederošo akciju tiešās pārdošanas darījumiem, vienlaicīgi izvērtējot iespējas organizēt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā.

Divu ceļu procesa priekšrocība ir iespēja vienlaicīgi uzrunāt lielu skaitu un dažāda veida potenciālos investorus, lēmumu par konkrētu modeli pieņemot pēc investoru intereses noskaidrošanas. Šāda pieeja nodrošina vislielāko investoru savstarpējo konkurenci, kas nodrošinātu valstij izdevīgāko darījumu.

Jau ziņots, ka konkursa kārtībā kā PA finanšu konsultants tika apstiprināta starptautiskā investīciju banka «Societe Generale», kuras uzdevums ir sniegt konsultācijas PA par valstij labāko investoru piesaistes modeli bankai «Citadele», kā arī veikt investoru piesaisti. Kā juridiskais konsultants tika izvēlēts starptautiskais juridiskais birojs «Linklaters».

Kopš savas darbības sākšanas 2010.gadā «Citadele» kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. 2013.gadu banka «Citadele» noslēgusi ar 15,2 miljonu eiro peļņu, kas salīdzinājumā ar 2012.gadu ir teju dubultojusies. Savukārt «Citadeles» grupa 2013.gadu noslēgusi ar 13,7 miljonu eiro peļņu, kas arī ir nedaudz pieaugusi salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

PA īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu