Notiks «Sarunas Šekspīra dzimšanas dienā»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

23.aprīlī pasaule svin izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra 450.dzimšanas dienu. Šajā dienā Dailes teātrī notiks «Sarunas Šekspīra dzimšanas dienā», kas turpināsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu ielā 46) ar izrādi «Perikls» un ar žurnāla «Veto Magazine» multimediālas izstādes «Šahspīrs» atklāšanu kultūrbārā Vieta (Kr. Valdemāra ielā 61).

Plkst.15.00 Dailes teātra 2.stāva foajē «Sarunās Šekspīra dzimšanas dienā» piedalīsies Dailes teātra literārā padomniece Evita Mamaja, kura stāstīs par to, kāpēc angļu ģēnijs savā daiļradē tik daudz pievērsās varas problēmai un vēstures interpretācijai, topošās Dailes teātra izrādes «Ričards III» režisors Viesturs Meikšāns, Šekspīra festivāla producente Leonarda Ķestere, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska un interneta žurnāla «satori.lv» galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Sarunās būs iespēja plašāk uzzināt par Šekspīra traģēdijas «Ričards III» tapšanas procesu un iecerēm, to īstenojot, par Britu padomes organizēto video konkursu jauniešiem, Latvijas Kultūras akadēmijas izrādi «Perikls», literāro leģendu konkursu «Šekspīrs bija latvietis», kas risinās interneta žurnālā satori.lv un aktualitātēm «Shakespeare’s Globe» teātra pasaules turnejā «Globe to Globe», kas sāksies tieši 23.aprīlī – Šekspīra dzimšanas dienā.

23.aprīlī plkst.20.00 kultūrbārā «Vieta» tiks atklāta «Veto Magazine» organizēta multimediāla izstāde «Šahspīrs». Tajā būs apskatāmi vairāki audiovizuāli objekti, kuros tiks meklēta saistība Šekspīra dramaturģijai ar šaha spēli. Apmeklētājiem būs iespēja izaicināt uz šaha partiju Šekspīru vai vienam otru, kā arī vērot dzejnieku Marta Pujāta un Jāņa Elsberga šaha spēles-performances videodokumentāciju.

No 16. līdz 20.maijam ar «Norvik» bankas atbalstu Latvijā notiks Šekspīra festivāls. Tā laikā paredzēta Šekspīra traģēdijas «Ričards III» pirmizrāde 16.maijā Dailes teātrī (režisors - Viesturs Meikšāns, titullomā – Artūrs Skrastiņš). 17.maijā plānots Šekspīra laika tirgus Rīgā, Kalnciema kvartālā, kas ietvers iepirkšanos Šekspīra laika garā, muzikālus priekšnesumus, LKA topošo aktieru, laikmetīgās dejas horeogrāfu, LKA Latvijas Kultūras koledžas studentu, Rīgas Doma kora skolas audzēkņu uzstāšanos Šekspīra lugu fragmentos un izrādē «Perikls» (režisore - asociētā profesore Anna Eižvertiņa).

19.maijā «Shakespeare’s Globe» teātra (Londona) pasaules turnejas «Globe to Globe» ietvaros Dailes teātrī notiks traģēdijas «Hamlets» viesizrāde. 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference «Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais» («Shakespeare: Authentic and Contemporary»). Tajā piedalīsies Latvijas un Lielbritānijas Šekspīra pētnieki, teātra režisori, izglītības programmu un mārketinga eksperti. Savukārt V.Šekspīra lugas «Divi džentlmeņi no Veronas» (režisors Igors Koņajevs) versiju 31.maijā M.Čehova Rīgas Krievu teātrī izrādīs LKA 4.kursa topošie aktieri.

Šekspīra jubilejas gadā vairākas organizācijas – festivāla patrons «Norvik» banka, Britu padome Latvijā, Latvijas Kultūras akadēmija, Dailes teātris, «Veto Magazine», satori.lv un Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs - ir apvienojušās, lai ar dažādiem pasākumiem un kultūras notikumiem atzīmētu Šekspīra jubileju Latvijā. Jubilejas gada programma «Šekspīram 450» aptver video konkursu jauniešiem, multimediālu izstādi, lekcijas un diskusijas, teātra izrādes, filmas un citas aktivitātes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu