Kādas Lieldienu tradīcijas ievēro Latvijā un citur pasaulē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lieldienas ir tradīcijām bagāti svētki. Kā tos svin Latvijā LIDO apkopojis infografikā par Lieldienām.

Lieldienu tradīcijas Latvijā:

· Latvijā Lieldienās ne vien rīko vērienīgas olu kaujas, bet arī ēd olas ar sāli, lai nemelotu. Tāpat daudz šūpojas, lai vasarā nekož knišļi un visu gadu nenāk miegs.

· Pastāv uzskats, ka pēc svētkiem Lieldienu šūpoles jāizjauc, lai tajās raganas nenāk šūpoties un mājputniem labāk padodas perēšana.

· Senlatvieši dāvināto olu skaitam piešķīra īpašu nozīmi. Ja meitene puisim Lieldienās dāvāja 5 olas, tad gribēja viņu precēt. Bet ar 2 olām viņa pauda klaju nepatiku.

Lieldienas tiek svinētas arī daudzviet citur pasaulē, turklāt dažādās pasaules valstīs šo svētku svinēšanas tradīcijas atšķiras:

· Zviedri tic, ka Lieldienās raganu burvestības ir īpaši iedarbīgas. Lai aizdzītu mošķus, bērni svētku priekšvakarā pārģērbjas par raganām un staigā no mājas uz māju, diedelējot saldumus.

· Ungārijā, lai uzlabotu sieviešu izskatu un auglību, vīrieši Lieldienās aplej viņas ar ūdeni, pirms tam noskaitot īpašu pantiņu. Pastāv pat uzskats, ka no šīs tradīcijas radušies mūsdienās tik populārie slapjo T-kreklu konkursi.

Praktiski padomi:

  • Viena no izplatītākajām latviešu Lieldienu tradīcijām ir olu kaujas. Lai čaumala ir stiprāka, olas vismaz stundu pirms vārīšanas jāpatur siltā ūdenī. Vārīšanas laikā ūdenim ieteicams pievienot ēdamkaroti sāls, bet pēc vārīšanas olas nedrīkst uzreiz likt aukstā ūdenī – tām jāļauj atdzist pašām.
  • Tradicionāli olas tiek krāsotas sīpolu mizās, kas tām piešķir sarkanu krāsu. Neparastus krāsu toņus, piemēram, zaļos, var iegūt, krāsojot olas samteņu ziedu, nātru, piparmētru, pelašķu vai rudzu zelmeņa novārījumā, bet zilos – izmantojot sarkano kāpostu, melleņu, aroniju vai upeņu novārījumus.
  • Interesantus rakstus uz olas čaumalas var iegūt, piesienot tām pirms vārīšanas pūpolus, vizbulītes, grūbas un citus augus vai graudus. Tāpat sīpolu mizās krāsotās olās ar adatu var ieskrāpēt dažādus zīmējumus vai tautiskus simbolus.
  • Lai olas nokrāsotos vienmērīgi, tās pirms vārīšanas jānomazgā!

Daudzviet tie saistās ar reliģiju, bet pastāv arī dažādi citi skaidrojumi, tradīcijas un interesanti fakti, ko ir vērts uzzināt par Lieldienām. Tāpēc LIDO, kas visos svētkos, arī Lieldienās, vieni no pirmajiem pilsētā priecē apmeklētājus ar svētku noformējumu un bezmaksas svētku izklaides un atpūtas programmu, apkopojis interesantus faktus par šiem svētkiem.

Olas savā ēdienkartē ikdienā labprāt iekļauj arī LIDO apmeklētāji. Aprēķināts, ka katru mēnesi LIDO tiek apēstas vidēji 85 000 olas – gan ceptas, gan vārītas, gan pagatavotas dažādos ēdienos. Lieldienās to patēriņš ievērojami palielinās, jo, lai iepriecinātu apmeklētājus, LIDO pavāri katru gadu nokrāso vairāk nekā tūkstoš raibu olu, ar ko pārsteigt klientus svētkos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu