Smagi slimās Zanes dzīvība izglābta (88)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV

Naktī no 15. uz 16.aprīli Zanei Lazdiņai ir veiksmīgi izdarīta ilgi gaidītā plaušu transplantācija, kuras veikšanai nauda savākta ar labdarības portāla «Ziedot.lv» palīdzību.

Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme medijiem vēstī, ka 15.aprīļa vakarā Zane saņēma ārsta kardiologa Andra Skrides zvanu, kas vēstīja, ka laiks doties uz Vīnes Universitātes klīnisko slimnīcu plaušu transplantācijas veikšanai.

Šobrīd Zane atrodas Vīnes Universitātes klīniskās slimnīcas reanimācijas nodaļas speciālistu uzraudzībā.

Kā zināms, Latvijas iedzīvotāji trīs nedēļu laikā saziedoja Zanes Lazdiņas plaušu transplantācijai 120 tūkstošus eiro, ko atteicās segt Nacionālais veselības dienests, pamatojoties uz to, ka plaušu transplantācija nav apmaksājamo veselības pakalpojumu grozā.

Latvijā šobrīd ir diagnosticēti 78 cilvēki ar pulmonālo arteriālo hipertensiju. Individuālās zāļu kompensācijas ierobežojuma dēļ - 14 228,72 eiro gadā vienam cilvēkam – smagāk slimajiem nav pieejamas efektīvas zāles, kas novērstu slimības straujo progresiju.

Pulmonālā arteriālā hipertensija ir sindroms, kuru raksturo asinsspiediena paaugstināšanās plaušu artērijās - asinsvados, kas nogādā venozās asinis no sirds labā kambara uz plaušām. Jo augstāks spiediens ir plaušu artērijās, jo smagāk jāstrādā sirdij, lai piegādātu asinis ķermenim. Tiek traucēta organisma apgāde ar skābekli un sašaurinās plaušu asinsvadi, kas var radīt trombozes risku.

Bieži pulmonālā hipertensijas netiek laikus diagnosticēta, jo tās simptomi ir līdzīgi citām sirds un plaušu saslimšanām. Pulmonālā hipertensija var skart cilvēkus jebkurā vecumā – gan pieaugušos, gan bērnus.

Komentāri (88)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu