Cilvēkus sagaida radikālas izmaiņas, iepērkoties veikalos (241)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: StuartWebster, CC BY-SA 2.0

ES dalībvalstīm līdz 2019. gadam ir vismaz par 80% jāmazina plastmasas maisiņu patēriņš, prasa Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien pieņemtajos noteikumos. 

Deputāti aicina uzlikt dalībvalstu nodokļus un nodevas, ierobežojot vai aizliedzot lietošanu mazumtirdzniecībā. Plastmasas iepakojumu maisiņi rada ievērojamas vides problēmas, jo īpaši ūdenstilpņu un ūdens ekosistēmu piesārņojumu.

«Deputāti trešdienas balsojumā prasa noteikt saistošus mērķus plastmasas maisiņu un plastmasas atkritumu apjoma mazināšanai. Kā dažas dalībvalstis to jau apliecinājušas, radikāla maisiņu apjoma mazināšana ir reāli iespējama, īstenojot pārdomātus pasākumus. Plāno maisiņu izņemšana no apgrozības ir viegli īstenojams risinājums visaptverošajai vides piesārņojuma problēmai ar plastmasas atkritumiem,» teica par noteikumiem atbildīgā EP deputāte Margrete Aukena (Zaļie/EFA, Dānija), kuras ziņojumu deputāti atbalstīja ar 539 balsīm par, 51 pret un 72 atturoties.

Mazināt uz pusi līdz 2017.gadam un par 80% līdz 2019.gadam

ES visvairāk patērē tieši «plānos» plastmasas maisiņus, kuru biezums nepārsniedz 50 mikronus. Tos, atšķirībā no biezākiem maisiņiem, daudz retāk izmanto atkārtoti un daudz biežāk izmet atkritumos, arī mēslojot vidē.

ES dalībvalstīm vajadzētu līdz 2017.gadam samazināt plāno maisiņu patēriņu par vismaz 50%, salīdzinājumā ar 2010. gada patēriņu, bet līdz 2019. gadam – par 80%. Tas neattiektos uz ļoti plāniem maisiņiem, ko lieto, piemēram, jēlas gaļas, zivju vai piena produktu iepakošanai.

Dalībvalstīm būtu jāizmanto tādi ekonomiskie instrumenti kā nodokļi un nodevas, un pasākumi, lai nodrošinātu, ka uzņēmēji, kas tirgo pārtiku, neizsniedz bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņus, izņemot iepriekš minētos pavisam plānos jēlajai gaļai, zivju un piena produktiem. Savukārt maisiņus, ko lieto augļu, dārzeņu un saldumu iesvēršanai, līdz 2019. gadam maisiņi jāaizvieto ar pārstrādāta papīra iepakojumu vai bioloģiski noārdāmiem vai kompostējamiem materiāliem.

Situācija Eiropā

2010.gadā ikviens ES iedzīvotājs izmantojis aptuveni 198 plastmasas maisiņus, no kuriem 90% bija «plānie». Tos otrreizēji lieto daudz retāk nekā biezākos maisiņus, un to patēriņam ir tendence pieaugt. EK lēš, ka 2010.gadā vairāk nekā astoņi miljardi plastmasas maisiņu nonāca atkritumos.

Tālākie soļi

Parlaments tagad apstiprinājis savu pirmā lasījuma nostāju. Nākamā EP sasaukuma deputātu ziņā būs rast vienošanos ar dalībvalstīm par direktīvas galīgajām aprisēm.

Komentāri (241)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu