Rietumu reakcija uz Krievijas rīcību Ukrainā ir smieklīga un apkaunojoša (237)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rietumu reakcija uz Krievijas rīcību Ukrainā ir smieklīga un apkaunojoša - šādu pārliecību trešdien Viļņā pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti izteicis ASV Republikāņu partijas senators Džons Makeins.

Pēc viņa teiktā, nesenās ASV un Eiropas Savienības sankcijas pret Maskavu ir «vājākā iespējamā reakcija».

«Vienīgā lieta, ko [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins saprot, ir spēks. Bet reakcija bija vājākā, kādu vien var iedomāties. Sankcijas pret saujiņu cilvēku un vienu banku. Esmu ļoti noraizējies par vardarbības uzliesmojumu Ukrainas austrumos, uztraucos arī par Moldovu un šīs valsts drošību. Ja eiropieši un ASV nerīkosies daudz noteiktāk, domāju, ka Putins kļūs tikai vēl nekaunīgāks,» senators sacījis žurnālistiem.

«ASV nedod Ukrainai aizsardzības bruņojumu - bruņuvestes, nakts redzamības ierīces, reaktīvo degvielu, rezerves daļas. Pat to mēs nedodam, baidoties izprovocēt Putinu. Tas viņu tikai iedrošina,» viņš norādījis. «Tas, ka mēs nepalīdzam Ukrainas valdībai un tautai Putina uzbrukuma apstākļos, ir apkaunojoši. Šāda reakcija uz Vladimira Putina rīcību ir gandrīz smieklīga.»

«Tāpat kā prezidente, mēs raizējamies par turpmāko Putina rīcību - gan Ukrainā, gan Moldovā, gan, iespējams, pat Baltijas valstīs,» sacījis senators, kas no Latvijas ieradies Lietuvā kopā ar kolēģiem Džonu Baraso un Džonu Hovenu. Viņš uzsvēris, ka Putinam jādod nepārprotams vēstījums attiecībā uz NATO līguma 5.pantu, kas nosaka, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij uzskatāms par uzbrukumu visām.

Makeins atzinis, ka lielāks NATO karavīru skaits Baltijas valstīs nepieciešams, bet piebildis, ka par pastāvīgas sauszemes spēku bāzes izveidi netiek runāts.

«Esmu pārliecināts, ka mūsu militārā sadarbība paplašināsies. Protams, runa nav par pastāvīgām bāzēm, bet rotācijas spēkiem un militārajām mācībām,» viņš piebildis.

Jautāts, vai Lietuvai jāpalielina aizsardzības finansējums, Makeins uzsvēris, ka tam pēc iespējas drīzāk jāsasniedz 2% no iekšzemes kopprodukta, pildot saistības, ko tā uzņēmusies, iestādamās NATO.

Lietuvas prezidente savukārt aicinājusi ASV atvieglot gāzes eksportu uz ES, trešdien vēsta portāls «Vz.lt». Tiekoties ar senatoriem, viņa uzsvērusi, ka ciešāka ES sadarbība ar ASV enerģētikas jomā ļoti palīdzētu stiprināt Lietuvas enerģētisko drošību. Tomēr viesi nav minējuši konkrētus termiņus, kad Eiropu varētu sasniegt amerikāņu gāze, vien atzinīgi novērtējuši Lietuvas enerģētiskās neatkarības centienus.

Komentāri (237)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu