Apdrošinātājs noslēdz vērienīgāko darījumu pastāvēšanas vēsturē (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: formulanone, CC BY-NC-SA 2.0

Apdrošināšanas sabiedrība «BTA Insurance Company» SE (BTA) šī gada aprīlī apdrošinājusi lidmašīnu «AirBus 320» un tā īpašnieka civiltiesisko atbildību par kopējo apdrošinājuma summu gandrīz pusmiljarda jeb 449,1 miljona eiro apmērā.

Kā informē BTA sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga, tas ir BTA pastāvēšanas laikā lielākais noslēgtais apdrošināšanas darījums aviācijas risku apdrošināšanā.

Ar apdrošināto lidmašīnu «AirBus 320» plānoti čarterlidojumi sadarbībā ar Latvijas lielākajiem tūroperatoriem uz tūristu iecienītajiem kūrortiem. Lidojumus plānots veikt no Rīgas, kā arī no citām Baltijas un Skandināvijas valstīm.

Lidmašīna «AirBus 320» pieder jaunajai aviokompānijai «Alpha Express Airlines», tā ražota 1997.gadā, un tajā ir 180 pasažieru sēdvietas. Lidmašīnas «AirBus 320» KASKO apdrošināšanas polises apdrošinājuma summa ir 15,2 miljoni eiro, savukārt lidmašīnas īpašnieka civiltiesiskā atbildība apdrošināta par kopējo summu 433,9 miljoniem eiro.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana paredz segt zaudējumus, kas nodarīti trešajām personām, proti, tiek segti zaudējumi par pasažieru un citu trešo personu dzīvībai un veselībai nodarīto kaitējumu, personām piederošo mantu un lidmašīnas pārvadājamās kravas bojājumiem vai bojāeju, skaidro Grīnberga.

BTA ir viena no divām Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām, kurām izsniegta licence gaisakuģu apdrošināšanai. 2012.gadā BTA izsniedza 230 aviācijas risku apdrošināšanas polises, savukārt pērn – jau 300 ar aviācijas riskiem saistītas apdrošināšanas polises. Šogad BTA izsniegusi jau 65 aviācijas risku apdrošināšanas polises. Kopumā laikā no 2005.gada BTA ir saņēmusi 11 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par dažādiem aviācijas nelaimes gadījumiem. No šiem apdrošināšanas gadījumiem pieci notikuši Latvijā, divi Norvēģijā, savukārt pa vienam negadījumam bijuši Spānijā, Ungārijā un Igaunijā.

Pērn par gaisa satiksmes transportam radītiem bojājumiem, BTA izmaksāja savas pastāvēšanas vēsturē otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību aviācijas risku apdrošināšanā - 77,5 tūkstošu eiro.

Negadījums notika pērnā gada jūlijā, kad, veicot lidojumu ar privāto lidmašīnu «WT9 Dynamic - YL-FOX» Francijas dienvidaustrumos Alpu kalnu reģionā, lidaparāts piezemēšanas laikā neveiksmīgi saskārās ar zemi un avarēja. Lidaparāts negadījumā smagi cieta un nebija atjaunojams, bet, pateicoties veiksmei, lidmašīnas īpašnieks – pilots un pasažieris guvuši vieglus savainojumus un traumas. Lidmašīnas īpašnieks bija Latvijā dzīvojošs Lielbritānijas pavalstnieks, kurš apdrošina savu lidaparātu BTA jau piecus gadus.

Lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 360 tūkstošus eiro – par gaisa kuģim radītiem bojājumiem BTA izmaksāja 2006.gadā. Negadījums notika Itālijā, kad, veicot tehnisko apkopi, lidmašīnas zemgrīdas nodalījumā izcēlās ugunsgrēks.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu