Lieldienās LU Botāniskajā dārzā plaukst magnolijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā Lieldienu laikā kā baltas, lielas kupenas sāk ziedēt magnolijas. Pavasara rosība manāma it visur dārzā: no zemes spraucas dažādi asni, kokiem un krūmiem plaukst lapas, ziedēšanas maratonu sāk arī agri ziedošie rododendri un forsītijas. Savukārt Acāliju mājā vērojama krāšņa vēlu plaukstošo acāliju ziedēšanas kulminācija.

Lieldienu laikā LU Botāniskajā dārzā plaukst zvaigžņu, Kobus un Lēbnera magnolija. Tās visas ir Āzijas izcelsmes magnolijas un zied pirms lapu parādīšanās – lieliem, baltiem un maigi rozā ziediem. Magnolijas ir salīdzinoši senas izcelsmes augi, par ko liecina vienkāršā zieda uzbūve. Dabā tās aug Dienvidāzijā un Amerikā, galvenokārt tropos un subtropos. Koki ir ļoti dekoratīvi ar lieliem, izteiksmīgiem ziediem, tādēļ tie ir introducēti arī Eiropā, īpaši tās dienvidu un rietumu daļā, kur ir maigs klimats. Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur iespējams audzēt atsevišķas izturīgākās magnolijas. Universitātes Botāniskajā dārzā ir lielākā magnoliju kolekcija Latvijā – lauka ekspozīcijā ir 15 dažādas sugas un šķirnes, koki ir līdz pat 50 gadus veci, un tagad tie ir apskatāmi visā savā krāšņumā.

Savukārt Acāliju mājā vērojama krāšņa vēlu plaukstošo acāliju ziedēšanas kulminācija. Kaktusu siltumnīcā plaukst astrofīti, bet mamilārijas un mirdzošā eiforbija ir pilnos ziedos. Tropu tauriņu mājā ir izšķīlies Atlasa pāvacia, kura spārnu platums ir visai iespaidīgs – 25 cm, viņam kompāniju veido zebrutauriņi, zilie morfīdi, koku nimfas un citi tauriņi. Tieši no Dienvidamerikas ir piegādātas jaunas kūniņas, no kurām Lieldienās šķilsies dažādi helikonīdi un dižtauriņi.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Aprīlī – septembrī dārzs apmeklētājiem ir atvērts no plkst. 9.00 līdz 19.00. Ieejas maksa Botāniskajā dārzā: skolēniem – 0,70 EUR, studentiem un pensionāriem – 1,40 EUR, pieaugušajiem – 2,10 EUR. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, bērniem bāreņiem, I un II grupas personām ar īpašām vajadzībām. Par Tropu tauriņu mājas apmeklējumu papildus ieejas biļetei Botāniskajā dārzā jāmaksā – 4-18 gadus veciem bērniem 3,00 EUR, pieaugušajiem 4,50 EUR, ģimenēm (2 pieaugušie + 2 bērni) 14,00 EUR, pensionāriem, personām ar īpašām vajadzībām – 3,00 EUR.

Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu