EP pieprasa noteikumus straujākai «spaisa» izņemšanai no tirgus (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LawPrieR, CC BY-SA 2.0

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā «legālās narkotikas».

Kā portālu «Apollo» informēja EP pārstāvniecībā Latvijā, deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, «ecstasy» vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar «Eirobarometra» 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

EP prasa periodu kaitīgo vielu izvērtēšanai un aizliegšanai samazināt no pašreizējiem diviem gadiem līdz 10 mēnešiem. Tūlītēja riska gadījumā vajadzētu dažu nedēļu laikā piemērot īslaicīgu provizorisku aizliegumu uz vienu gadu. Tas nodrošinātu, ka vielas vairs nav pieejamas lietošanai izklaides nolūkos līdz ES Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs veic pilnu novērtējumu.

Pēc pašreizējiem noteikumiem, īslaicīgs aizliegums nav iespējams un Eiropas Komisijai, pirms aizliegt kādas vielas izplatīšanu, ir jāsagaida pilns riska novērtējums.

Vielas, kas rada augstu ES mēroga risku (apdraud dzīvību vai var izraisīt nopietnu slimību izplatīšanos) pakļaus pastāvīgam pārdošanas aizliegumam. To lietošanu atļaus tikai konkrētiem mērķiem vai zinātniskai izpētei un izstrādei.

Tāpat kā nelikumīgās narkotikas, augsta riska jaunās psihoaktīvās vielas jāpakļauj krimināltiesību normām. Ar tām saistītie pārkāpumi, ko veic krimināla rakstura organizācijas, jāsoda ar vismaz desmit gadiem ieslodzījuma. Šīs krimināltiesību normas jāattiecina vienīgi uz ražotājiem, piegādātājiem un izplatītājiem, nevis individuāliem patērētājiem, uzsver deputāti, vienlaikus neizslēdzot tiesības valsts līmenī paredzēt kriminālatbildību par narkotisko vielu glabāšanu personīgai lietošanai.

Vielas, kas rada vidēju risku, vajadzētu aizliegt pārdot patērētājiem, pieļaujot tirdzniecību komerciālos un rūpniecības nolūkos. Tomēr, ja kāda no šīm vielām kādā no dalībvalstīm rada augstāku risku nekā citviet, dalībvalstij jāļauj saglabāt vai ieviest stingrākus pasākumus ar mērķi nodrošināt augstāku sabiedrības veselības aizsardzības līmeni. ES mēroga ierobežojumi nav jāattiecina uz jaunam psihoaktīvajām vielām, kas rada zemu risku.

Jauno vielu riska līmeni novērtēs ES Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs. ES mēroga ierobežojumus, īslaicīgus vai pastāvīgus, pieņems Eiropas Komisija.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu