Krimas tatāru līderim liegts iebraukt Krimā (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Vienam no Krimas tatāru līderiem - bijušajam Medžlisa priekšsēdētājam un Ukrainas parlamenta deputātam Mustafam Džemiļevam - Krievija uz pieciem gadiem noteikusi liegumu iebraukt Krimā.

Džemiļevs saņēmis oficiālu rīkojumu, kas viņam liedz atgriezties Krievijas anektētajā pussalā.

Pats Džemiļevs šādu lēmumu asi kritizējis, norādot, ka «tas ir pierādījums, ar cik «civilizētu» valsti mums ir darīšana».

Viņš solījis atgriezties Krimā neatkarīgi no Krievijas noteiktā aizlieguma.

LETA jau ziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par Krimas tatāru reabilitāciju, pirmdien pavēstīja pats Kremļa saimnieks.

«Esmu parakstījis dekrētu, lai reabilitētu Krimas tatāru, armēņu, vācu, grieķu kopienas un visus tos, kuri cieta Staļina veikto «tīrīšanu» laikā,» norādīja Putins.

1944.gadā Staļina deportācijās uz Vidusāziju tika izsūtīti teju visi Krimas tatāri, kuru skaits jau Krievijas impērijas laikā represiju dēļ bija sarucis no pieciem miljoniem līdz 300 000. Kopš 1989.gada 266 000 Krimas tatāru ir atgriezušies Krimā, taču savā vēsturiskajā dzimtenē viņi saskaras ar vairākām grūtībām un plašu diskrimināciju. Lielākās problēmas saistītas ar valodas un kultūras tiesībām. Pēc pussalas aneksijas un «referenduma», ko Krimas tatāri boikotēja, viņi ir satraukti par savu turpmāko likteni.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki pēdējo dienu laikā Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) publiskojis pierādījumus par vērienīgu Krievijas militāro agresiju Ukrainas austrumu apgabalos. Agresiju īsteno Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) izlūkošanas un diversiju grupas, liecina UDD materiāli.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu