Lielākie izaicinājumi cilvēktiesību ievērošanai ES (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rogiro, CC BY-NC 2.0

Lielākie izaicinājumi, lai ievērotu visu iedzīvotāju cilvēktiesības Eiropas Savienībā (ES), ir pieaugošais nacionālisms un necieņa pret minoritātēm, šodien konferencē par pamatvērtību veicināšanu un tiesiskuma stiprināšanu ES izteicās Somijas tieslietu ministra padomnieks Robins Herms.

Konferences atklāšanas runās Nīderlandes vēstnieks Latvijā Henks van den Dūls pauda, ka ir svarīgi palielināt pārliecību tajos lēmumos, kurus pieņem dalībvalstīs, kas ietekmē ES pilsoņus citās dalībvalstīs, jo nedrīkst būt šaubu par to tiesiskuma pamatu, kas ir kopējs visām ES dalībvalstīm.

Tāpat, kā norādīja vēstnieks, ir jāpārliecina iedzīvotāji, ka ES ir kopiena ar vienādām vērtībām. Vēstnieks norādīja, ka Nīderlandes valdība tic, ka uzlabot tiesiskumu visā ES ir būtiski, lai gūtu tautas atbalstu.

Vēstnieks van den Dūls atgādināja, ka nesen Dānija, Somija, Vācija un Nīderlande pauda aicinājumu Eiropas Komisijai (EK) izveidot efektīvu mehānismu, lai stiprinātu tiesiskumu un pamatvērtības ES dalībvalstīs, aicinot pievērst šim jautājumam prioritāru uzmanību. Savukārt martā EK publicēja priekšlikumu jaunam ietvaram, lai aizsargātu pamatvērtības ES dalībvalstīs.

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka Latvija, iestājoties ES, apsolīja cienīt un arī ievērot tiesiskumu un pamatvērtības, kas svarīgas ES. Ministre uzsvēra, ka, lai arī daudz kas jau ir izdarīts, vēl joprojām pastāv vajadzība no jauna pārliecināt, ka nav zaudēta modrība, lai aizsargātu tiesiskumu ES.

«Kā tieslietu ministre es patiešām ticu, ka cieņa pret cilvēktiesībām un demokrātiju, un tiesiskumu nav tikai abstrakts koncepts, bet gan tas pamats, uz kura ES ir uzbūvēta,» izteicās Broka. Turpinot cienīt un arī aizsargāt pamatvērtības, iedzīvotājiem tiks nodrošināta pārliecība par drošību, tiesiskumu, brīvību un vispārēju labklājību.

Herms atgādināja, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanas un jaunais parlaments sev noteiks jaunu dienas kārtību un svarīgi, vai šis tiesiskuma un vērtību jautājums būs viens no prioritārajiem.

Pēc viņa domām, lielākie izaicinājumi, lai ievērotu visu iedzīvotāju cilvēktiesības, ir pieaugošais nacionālisms un necieņa pret minoritātēm, piebilstot, ka Somija ir viena no tādām valstīm, jo Somijā pastāv diskriminācija pret romiem. Nesens pētījums atklāja, ka pērn teju 70% romu izjuta pret viņiem vērstu diskrimināciju.

Herms pauda, ka Somija vēloties, lai jaunajā mehānismā būtu paredzēts ikgadējs vai ik pēc diviem gadiem veikts pārskats par to, kā tiesiskuma un pamatvērtību principi tiek uzlūkoti katrā ES dalībvalstī.

Jautāts, kāpēc šāda iniciatīva parādījusies tikai tagad, Herms atbildēja, ka ir bijusi acīmredzama indivīdu cilvēktiesību neievērošana, bet viņš nevēlējās norādīt uz konkrētām valstīm.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu