Auto, kas bez degvielas uzpildes var nobraukt simts gadus (91)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Iedomājieties automašīnu, kas ar vienu degvielas uzpildi var nobraukt simts gadus un šī degviela sver tikai astoņus gramus. Kaut arī tas skan pēc zinātniskās fantastikas, zinātnieki ASV jau ir izgatavojuši šāda auto prototipu.

Pa pasaules ceļiem ik dienas pārvietojas miljoniem automašīnu. Pēdējo desmitgažu laikā arvien skaidrāka ir kļuvusi to postošā ietekme uz apkārtējo vidi, tāpēc autoražotāji un zinātnieki cītīgi strādājuši pie videi draudzīgāku transporta līdzekļu radīšanas.

Ielās pamazām sāk parādīties ar baterijām vai saules enerģiju darbināmi spēkrati, taču šī tehnoloģija vēl jāpilnveido un vairumam cilvēku tie pagaidām ir arī nepieejami, jo tie vienkārši ir pārāk dārgi.

Konektikutā bāzētais uzņēmums «Laser Power Systems»(LPS) ir izdomājis alternatīvu un šobrīd strādā pie tāda dzinēja attīstīšanas, kas savu enerģiju iegūst no torija.

Torijs ir zema līmeņa radioaktīvs metāls, tas ir īpaši karstumizturīgs, tāpēc bieži tiek izmantots aviācijā un kosmosa kuģos, taču toriju var lietot arī kā kodoldegvielu. Dabā tas ir daudz biežāk sastopams nekā, piemēram, urāns. Lielākie uzkrājumi – aptuveni viens miljons tonnu, atrodami ASV, Austrālijā un Indijā. Zemes garozā torijs ir atrodams trīs līdz četras reizes lielākā daudzumā nekā urāns.

Torijs satur ļoti daudz enerģijas, LPS zinātnieki aprēķinājuši, ka automašīnai pietiktu ar astoņiem gramiem šī metāla, lai tā bez jaunas enerģijas uzpildīšanas varētu braukt simts gadus.

LPS eksperimentālā modeļa dzinējs sver 225 kilogramus, ir kompakts un viegli iekļaujas mūsdienu vieglās automašīnas izmēros. Viens grams torija spēj aizvietot 28 000 litrus benzīna, taču tas neradīs ne grama izmešu, uzsver LPS prezidents Čārlzs Stīvens.

«Cadillac World Thorium Fuel» koncepts ir lielisks piemērs, kā nākotnē varētu risināt automašīnu izplūdes gāžu un degvielas izmaksu problēmu. Neraugoties uz to, automašīnas izstrādātājiem vēl ir pietiekami daudz izaicinājumu. Tā kā tā tomēr ir atomenerģija, būs jāatrod risinājumi autovadītāja drošības garantēšanai. Tāpat jāparūpējas par to, lai radioaktīvais materiāls nevarētu tikt izmantots atomieroču izstrādāšanā.

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu