Atklāj informāciju par EP deputātu kandidātiem no Latvijas (58)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Voxphoto, CC BY-NC-ND 2.0

Aptuveni pusei Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātu no Latvijas pastāv korupcijas risks, par to šodien Rīgas Centrāltirgū sarīkotā preses konferencē žurnālistus informēja «Sabiedrība par atklātību - Delna».

Saskaņā ar apkopoto informāciju 25 no 54 kandidātiem pastāv korupcijas risks, bet viens kandidāts novērtēts kā bīstams saistībā ar mēģinājumu gāzt valsts varu. Savukārt 12 kandidāti saņēmuši vērtējumu «zems risks», jo viņu biogrāfijā atrodami sliktas pārvaldības un ētikas pārkāpumi.

Partijas mainījuši 23 kandidāti no 54 analizētajiem, trīs kandidātu biogrāfijā fiksēti neiecietīgas vai naida runas gadījumi, bet desmit kandidātiem ir vērā ņemamas parādsaistības. Tāpat tiek norādīts, ka visvairāk partijām ziedojuši esošie EP deputāti, kuru rīcībā ir būtiski lielāki finanšu līdzekļi.

«Delnas» projektu vadītāja Evija Goluba aģentūrai LETA norādīja, ka atšķirībā no iepriekšējām datubāzēm šogad nav kandidātu ar augstu riska faktoru. «Kopējais secinājums par EP deputātu kandidātu datubāzi patlaban ir tāds, ka nav tik daudz kandidātu ar šaubīgu reputāciju vai ievērojamiem korupcijas riskiem. Bet ir viela pārdomām, un iedzīvotājiem ir iespējas izvērtēt, vai likt kandidātam plusiņu vai nelikt,» komentēja Goluba.

Tāpat viņa norādīja, ka darbs pie datubāzes tika sākts februārī, izmantojot aģentūras LETA arhīvu un plašsaziņas līdzekļos publiskoto informāciju, un pieejamās datubāzes.

Kampaņas «Ko sēsi Briselē, to pļausi Latvijā!» mērķis ir likt apzināties, ka mēs ievēlam deputātus uz pieciem gadiem un viņu pieņemtie lēmumi Briselē vai Strasbūrā ietekmēs mūs ikdienas dzīvi ilgtermiņā, uzsvēra «Delnas» direktors Gundars Jankovs.

Deputātu kandidātu reputācijas datubāze ir pieejama trešo reizi, bet pirmo reizi tā darbojas pirms EP vēlēšanām.

Kā ziņots, šodien «Delna» publisko deputātu kandidātu reputācijas datubāzi «Kandidatiuzdelnas.lv», kas ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem un citiem interesentiem. Reputācijas datubāze bija pieejama sabiedrībai gan pirms 10., gan 11.Saeimas vēlēšanām. Uz apkopotās informācijas bāzes tika izveidots arī 11.Saeimas uzraudzības portāls «Deputatiuzdelnas.lv».

Projektu «Kandidatiuzdelnas.lv» finansiāli atbalsta Atvērtās sabiedrības institūts sadarbībā ar Atvērtās sabiedrības iniciatīvu Eiropai, kā arī vairāki «Delnas» sadarbības partneri, ārvalstu latviešu mediji un citi.

Pirms EP vēlēšanām mājaslapas saturs būs pieejams latviešu, krievu un angļu valodā.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu