Vācija palīdzējusi Krievijai sagatavot specvienības, kas iebruka Krimā (267)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pasaule bija pārsteigta, cik ātri un profesionāli Krievija spēja okupēt Krimas pussalu, šādu operāciju nebija paredzējuši pat ASV slepenie dienesti. Savienoto Valstu valdība sākusi interesēties, kā Krievija tai varējusi sagatavoties tik labi un nepamanīti un pievērsusi uzmanību kādam lielam Vācijas un Krievijas militārās sadarbības darījumam, vēsta «The Daily Beast».

2011.gadā Vācijas uzņēmums «Rheinmetall» noslēdzis 140 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu ar Krieviju par pasaulē modernākā kaujas simulāciju centra ierīkošanu, kas gadā spējot apmācīt 30 000 speciālo vienību kareivjus. Centra ierīkošanu bija paredzēts pabeigt šī gada beigās, bet ASV amatpersonas uzskata, ka Vācija krievu karavīrus apmācījusi jau vairākus pēdējos gadus.

«Rheinmetall» pat pēc Krievijas iebrukuma Krimā aizstāvēja savu projektu, taču Vācijas valdība marta beigās tomēr nolēma projektu apturēt. Neraugoties uz sadarbības priekšlaicīgām beigām, daudzi Vašingtonā ir noraizējušies, ka modernā tehnoloģija jau ir nonākusi Krievijā un jau tiek izmantota, lai sagatavotu speciālo vienību karavīrus operācijām Ukrainā.

«Tas ir ļoti neveiksmīgi, ka vācu uzņēmumi tiešā veidā atbalsta Krievijas militārās vienības, pat laikā, kad Krievija veic uzbrukumus Ukrainai,» laikrakstam sacījis kāds ASV Senāta pārstāvis. «Savienoto Valstu valdībai būtu saviem NATO sabiedrotajiem jāpieprasa šajā brīdī pārtraukt militāro sadarbību ar Krieviju, līdz kamēr tā nebūs atkāpusies no Ukrainas, tajā skaitā Krimas teritorijas.»

ASV Kongresa izmeklēšanas dienests noskaidrojis, ka vācu uzņēmums līgumu noslēdzis ar Krievijas valsts uzņēmumu «Oboronservis». Militāro operāciju stimulators, ko treniņos izmanto arī Vācijas bundesvērs tiek uzskatīts par pasaulē modernāko šāda veida treniņu tehnoloģiju.

ASV amatpersonas privātās sarunās neslēpj savu sašutumu par Vācijas militāro sadarbību ar Krieviju. «Cilvēki ir nokaitināti (are pissed),» «The Daily Beast» teicis kāds ASV slepenā dienesta pārstāvis. «Pentagonā tiek runāts, ka tehnoloģija, ko Vācija pārdeva Krievijai, tika izmantota to «Specnaz» vienību sagatavošanai, kuras okupēja Krimu un šobrīd nodarbojas ar Ukrainas austrumu reģionu destabilizāciju.»

Komentāri (267)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu