Vai Murjāņu sporta ģimnāzija tiks iznīcināta? (43)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Latvijas Vieglatlētikas savienība un Murjāņu līgas pārstāvji nobažījušies, ka Latvijas valdība plāno pakļaut iznīcībai Murjāņu Sporta ģimnāziju, kas ir «olimpisko medaļu kalve», norādīts atklātajā vēstulē.

«Pakļaujot Murjāņu Sporta ģimnāziju iznīcībai, Latvijas valdība mūsu valsts sportistu atmiņā paliks kā neizpildīto solījumu valdība, atzīst Latvijas Vieglatlētikas savienības un Murjāņu līgas pārstāvji,» situācija raksturota vēstulē.

Savienības un līgas pārstāvji norāda, ka tikai dažas dienas pirms paziņot, kura būvkompānija rekonstruēs Murjāņu Sporta ģimnāziju, Latvijas valdība ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) priekšgalā nolēma mainīt iepriekšējās valdības lēmumu, apturot plānus par Latvijā leģendārās ģimnāzijas rekonstrukciju. Lūdzot Izglītības ministriju (IZM) pārplānot jau piešķirto finansējumu, daļu no tā novirzot citiem sporta attīstībai veltītiem mērķiem un izvērtēt, kā iespējams izbeigt faktiski finiša taisnē esošo būvniecības konkursu, valdība pateikusi, ka Murjāņu Sporta ģimnāzija mūsu valstij nav vajadzīga.

Latvijas Vieglatlētikas Savienības pārstāvis Ints Pujāts saka, ka, «ja projekta virzība tiks apturēta, tad miskastē tiks izmesti simtiem tūkstoši jau iztērētu latu projektu izstrādei un neskaitāmas dažādu sporta organizāciju darba stundas, kuras sūtīja un izstrādāja savus ieteikumus, kādai vajadzētu izskatīties Murjāņu Sporta ģimnāzijai - tās ēkām un multifunkcionālajai manēžai.» Ieteikumi un apraksti sporta manēžas būvniecībā apkopoti dokumentos, kas kopumā mērāmi divu metru augstumā, norādīts vēstulē.

Murjāņu līgas pārstāvis Normunds Reips norāda, ka «Murjāņu Sporta ģimnāzija ir daudzu Latvijas bijušo un esošo sportistu, to tuvinieku, līdzjutēju sporta Meka. Tagad Latvijas valdība ir pamatīgi sašūpojusi sportistiem tik nozīmīgās vietas turpmāko pastāvēšanu.»

Jau pirms pieciem gadiem, kad gandrīz par 218 000 latu (310 186 eiro) tika samazināts Murjāņu Sporta ģimnāzijas budžets, pateicoties valsts vienaldzībai, skola tika novesta līdz maksātnespējai. 50 gadu laikā ģimnāzijā nav uzbūvēta neviena jauna būve, kā arī nav veikti nekādi vērā ņemami uzlabojumi. Pirms diviem gadiem valdība solīja iesaistīties Murjāņu Sporta ģimnāzijas attīstībā, nosakot, ka īpašas rūpes par skolas nākotni jāuzņemas Izglītības un zinātnes ministrijai.

Murjāņu Sporta ģimnāzija šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas mūsu sportisti izcīnījuši 11 olimpiskās medaļas, no kurām 9 izcīnījuši tieši Murjāņu skolas audzēkņi, norādīts vēstulē.

Reips atceras, ka tad, «kad Murjāņu Sporta ģimnāzija tika veidota, tās galvenie uzdevumi bija sniegt iespēju attīstīt mazāk turīgo lauku rajonu bērnu talantus; piesaistīt labākos trenerus, kuri ir spējīgi talantu izaudzināt par medaļnieku. Lai šo talantu būtu iespējams izaudzināt par medaļnieku, bija jārada un tika radīta sistēma, kurā treniņi notiek vismaz divas reizes dienā un mācību stundas tiek plānotas kopā ar treniņu darbu. Vienā vietā jāatrodas mācību un treniņu bāzei, kā arī treneriem».

«Kura no augstāk nosauktajām prioritātēm ir zaudējusi aktualitāti šodien,» neizprot Murjāņu līgas pārstāvis.

Norādīts, ka valstī izveidoti vairāki olimpiskie centri, «taču nav dzirdēts, ka kāda pašvaldība būtu apsolījusi pārkārtot skolas programmu tā, lai handbola, vieglatlētikas, volejbola, kamaniņu braukšanas, airēšanas, cīņas sporta klases sportistiem būtu ērtāk trenēties. Un tas arī būtu absurdi, jo Izglītības likums to nemaz neatļauj!» Reips sašutis, ka finansējums apgriezts tikai «visproduktīvākajai sportistu kalvei».

«Nožēlojami redzēt valstsvīru smaidošās sejas līdzjutēju rindās Olimpiādē, gozējoties mūsu sportistu uzvaras saulē, vienlaikus vienaldzīgi pakļaujot iznīcībai šo pašu sportistu treniņu un mācību vietu», neapmierināts Reips.

Reips un Pujāts pārliecināti, ka valdība iznīcinās Latvijas sporta talantu kalvi, līdz ar to pakļaujot iznīcībai Latvijas sporta nozari kopumā.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu