ASV uz Poliju un Baltijas valstīm sūta leģendāru vienību (537)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV armijas 173.gaisa desanta brigāde, kuras karavīri tiek sūtīti uz Poliju un Baltijas valstīm, ir augsti kvalificēta un kaujās rūdīta vienība, kas izveidota pirms Pirmā pasaules kara, Lietuvas radio trešdien sacījis aizsardzības politikas eksperts Aleksandrs Matonis.

«Ja mēs gribam te redzēt sabiedroto karavīrus, tad šie ir tieši tādi, kādus varam vēlēties,» viņš uzsvēris.

«Pirmkārt tas liecina, ka mūsu sabiedroto apņemšanās ir stingra. Viceprezidents Džo Baidens, nesen viesodamies Viļņā, paziņoja par sauszemes un jūras spēku dislocēšanu pie NATO austrumu robežām un Baltijas valstīs. Tā arī noticis,» spriedis Matonis. «Jau nākamnedēļ Lietuvā gaidīsim ierodamies vēl ne bataljonu, bet mazāku, rotas lieluma vienību. Tas, ka tādas pašas vienības tiks dislocētas gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Polijā, apliecina, ka amerikāņi pilda solījumu un pārceļ uz Baltijas valstīm visu bataljonu, un nevis kaut kādu bataljonu, bet no leģendārās 173.gaisa desanta brigādes.»

Pēc viņa teiktā, pagaidām ne Lietuvas Aizsardzības ministrija, ne citas institūcijas par tuvākajām plānotajām mācībām nekādu informāciju nesniedz. «Taču domāju, ka šāda konkrēta pārdislocēšana nenotiek bez konkrētiem plāniem. Visupirms vienmēr būtu lietderīga sadarbības slīpēšana - lai mūsu sauszemes un citi spēki iemācītos labi sadarboties ar sabiedrotajiem. Teiksim, varētu rīkot mācības, iztēlojoties, ka mēs savā zemē aizstāvamies teritoriāli, bet sabiedrotie pārsviež savu desantu - no gaisa vai citā veidā,» izteicies eksperts.

Jautāts, vai tuvākajā laikā kādā no Baltijas valstīm varētu tikt izveidota pastāvīga amerikāņu bāze, Matonis atbildējis, ka par to netiek runāts. «Domāju, ka arī nav tādas vajadzības, jo pat tad, ja amerikāņi nolemtu te pastāvīgi dislocēt tos vai citus spēkus vai vienības, viņi lieliski varētu lietot ļoti plašo un maz izmantoto Lietuvas bruņoto spēku infrastruktūru,» viņš piebildis.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite iepriekš sarunā ar žurnālistiem izteica gandarījumu, ka sabiedrotie reaģējuši ļoti operatīvi. «Pēc mūsu lūguma Lietuvai, tāpat kā pārējām Baltijas valstīm un Polijai, novērtējot reālos draudus mūsu reģionam, sperti papildu drošības soļi. Tie būs gan papildu gaisa spēki ilgākam laikam, gan papildu jūras spēki, gan papildu kājnieku spēki. (..) Tiks rīkoti manevri kopā ar Lietuvas armiju, mācoties aizstāvēt Lietuvas teritoriju, ja rastos reāls apdraudējums,» viņa sacīja.

Prezidente nenorādīja, cik karavīru ieradīsies Lietuvā, bet solīja, ka viņu sagaidīšana būs atklāta preses pārstāvjiem.

Komentāri (537)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu