Paplašinās palīdzības klāstu bērniem bāreņiem dzīvokļa jautājumu risināšanā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alan Cleaver, CC BY-SA 2.0

Turpmāk bērni bāreņi varēs pretendēt uz pašvaldības dzīvokļa pabalstu, paredz Saeimā ceturtdien otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā «Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā», paplašinot palīdzības klāstu bērniem bāreņiem.

Kā informē Saeimas Preses dienestā, likumu plānots papildināt ar jaunu pantu, paredzot, ka turpmāk bērns bārenis un bērns, kurš palicis bez vecāku gādības un audzināts bērnu aprūpes centrā, audžuģimenē vai pie aizbildņa, pēc tam, kad būs sasniedzis pilngadību līdz viņa 24 gadu vecuma sasniegšanai, varēs pretendēt uz dzīvokli.

Grozījumi nosaka, ka dzīvokļa pabalstu, pamatojoties uz bērna iesniegumu, piešķirs pašvaldība, lai kompensētu dzīvokļa īres maksu, kā arī izdevumus par apkuri, patērēto auksto un karsto ūdeni, elektroenerģiju un citiem saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

Šāds atbalsts dos iespēju bērnam bārenim pašam izvēlēties sev mājokli jebkurā administratīvajā teritorijā un saņemt pabalstu, nevis, gaidot, kamēr pašvaldība viņam piešķirs dzīvokli, dzīvot pagaidu mītnēs, kur apstākļi bieži vien neveicina viņa adaptēšanos jaunā vidē.

Savukārt, risinot denacionalizēto māju īrnieku jautājumus, likumprojekts paredz, ka pašvaldībai būs pienākums izvērtēt, vai sliktā tehniskā stāvoklī esošās mājas neapdraud iedzīvotāju dzīvību, un lemt par palīdzību īrniekiem. Ja šādu māju iemītniekiem pašvaldība kā palīdzības veidu piedāvās īrēt pašvaldības dzīvokli vai sociālo dzīvokli, paredzēts, ka denacionalizēto māju īrnieki varēs pretendēt uz dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu. Šādu pabalstu pašvaldība varēs piešķirt arī tad, ja tam nav paredzēts valsts budžeta finansējums.

Par grozījumiem likumā «Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā» Saeimai būs jālemj vēl trešajā lasījumā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu