«Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Trešdien, 30.aprīlī, plkst.16 mākslas muzejā «Rīgas Birža» sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu tiks atklāta pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova audio instalācija «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem».

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva, instalācija papildinās Gutova radīto un muzeja ekspozīcijā aplūkojamo vides objektu «Gondola».

Audio instalācijas «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem» atklāšanas pasākumā piedalīsies publicists, filozofs, rakstnieks, tulkotājs un dīdžejs Ilmārs Šlāpins, kurš ievadīs sarunu ar mākslinieku Gutovu. Saruna notiks krievu valodā bez tulkojuma. Pēc tam klātesošajiem būs iespēja noklausīties 20 minūšu skaņu performanci.

Kopš 2012.gada mākslas muzeja «Rīgas Birža» ātrijā ir iespējams aplūkot objektu, kas līdzinās sastingušam īstas Venēcijas gondolas sprādziena mirklim, - Borisa un Ināras Teterevu fonda dāvināto Gutova speciāli muzejam veidoto «Gondolu». Pats autors paplašinājis mākslas darba vēstījumu ar audio instalāciju «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem».

LNMM Ārzemju mākslas departamenta izstāžu kuratore Vita Birzaka pastāstīja, ka audio instalācija formas ziņā ir «Gondolas» analogs, šoreiz izaicinot nevis redzes, bet dzirdes uztveri. Skaņas, kuras piepilda telpu, pēc viņas teiktā, it kā uz brīdi rada bezsvara stāvokļa sajūtu. Pēc Birzakas teiktā, mākslinieks izmanto klasiskās mūzikas skaņdarbus, «uzspridzinot» skaisto ideālo tēlu pasauli, kas sašķīst fragmentos, un mēģinot uz laiku nofiksēt to starpstāvokli, kad viena forma ir beigusi eksistēt, bet jauna tikai dzimst.

Gutovs dzimis Maskavā 1960.gadā. 1992.gadā viņš absolvējis Iļjas Repina vārdā nosauktā Glezniecības, tēlniecības un arhitektūras institūta Sanktpēterburgā Mākslas teorijas un vēstures nodaļu. Izstādēs Gutovs piedalās kopš 1988.gada. Mākslinieks piedalījies 53.Venēcijas biennālē un grupas izstādē «Krievija!» Gugenheima muzejā Ņujorkā, Sanpaulu biennālē 2002.gadā un vēl 80 izstādēs.

Gutovs strādājot ar visu laikmetīgās mākslas žanru sistēmu. Viņu saista glezniecība, fotogrāfija, video, multimediji, instalācija, kā arī performance. Mākslinieks arī lasa lekcijas studentiem un raksta rakstus. Gutova darbi glabājas daudzu muzeju kolekcijās, tostarp Valsts Krievu muzejā Sanktpēterburgā un Valsts Tretjakova galerijā Maskavā.

Raksturojot meistara daiļradi, mākslas kritiķis un kurators Aleksandrs Jevangeli paskaidrojis, ka Gutova darbu novatoriskais raksturs meklējams apbrīnojamajā spējā no pilnīgi dažādiem avotiem - tīri gleznieciskiem meklējumiem, kas reizēm robežojas ar abstrakciju, grafiskā dizaina, austrumu kaligrāfijas, konceptuālās tradīcijas, intelektuālām padomju un pasaules kultūras studijām - radīt savu, neatkārtojamu autora amalgamu, jaunu estētisku sakausējumu.

Audio instalācija apmeklētājiem būs pieejama līdz 1.jūnijam mākslas festivāla «Tete-a-Tete» programmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu