10 padomi, kas padarīs interneta CV kvalitatīvāku (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mark, CC BY-NC-SA 2.0

«Veidojot savu CV jāatceras viena būtiska nianse - CV jeb dzīvesgājums kalpo kā jūsu personības spogulis potenciālā darba devēja acīs. Tāpēc nepieciešams visas komponentes izkārtot saprotami un loģiski. Svarīgi, ka ejot tehnoloģijas attīstībai uz priekšu, palielinās arī e-prasmju nozīme gan darba meklēšanā, gan iespējamajos darba pienākumos. Tas nozīmē, ka arī darba meklētājiem ir jāpieslīpējas un jāmainās līdzi laikam, jo arī darba tirgū valda formula - pastāvēs, kas mainīsies,» stāsta Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere.

Lai gan izveidot CV internetā ir vieglāk, tomēr ir svarīgas lietas, kas jāievēro tieši saistībā ar e-vidi. Jābūt konkrētam un korektam, sākot ar savu e-pasta nosaukumu, beidzot ar gramatiku un valodas lietojumu tajā,» uzsver Inga Daliba.

1. Internetā ievietojot savu CV, ir jāpievērš uzmanība atslēgvārdiem. Vajag būt konkrētam un precīzam, lai darba devējam jau izlasot pirmos burtus, būtu skaidrs, ko darbinieks vēlas. Aizmirstiet par tādiem CV nosaukumiem kā «Jāņa CV»,«CV» vai «Mans CV». Izceliet uzreiz to, pēc kā jūs tiecaties - vēlamais amats vai vakance. «Loģistikas speciālists» vai «Tiešās pārdošanas speciālists», tādā veidā tiek parādīts darbinieka tiešums un mērķtiecība. Bieži darba devēji sludinājumā norāda faila nosaukumu, kādam tam jābūt, tāpēc uzmanīgi jāseko ne tikai sava CV saturam, bet arī ievietotā sludinājuma prasībām.

2. Iespēja uzreiz savu kandidatūru ievietot vēlamajā amatu nozarē. Ievietojot CV elektroniskajās datu bāzēs, jāpievērš uzmanība savam vēlamajam amatam un attiecīgajai sadaļai. Piemēram, darba devējs savu jauno asistentu meklēs «Asistēšanas un administrēšanas» sadaļā, nevis «Ražošanas», «Loģistikas» vai «Pārdošanas» sadaļās.

3. Neaizmirstiet norādīt papildu informāciju un dalību projektos. Darba devēji ļoti augstu vērtē norādīto pieredzi arī dažādos projektos. Jā, pieteikuma forma prasa ievadīt savu darba pieredzi, tomēr, pievienojot atsauces uz jūsu realizētiem projektiem, neaizmirstot izcelt savus darba pienākumus, var sniegt lielu pievienoto vērtību. Interneta CV ērti var pievienot saites no e-vides un atsauces, kurās redzams jūsu paveiktais darbs.

4. Ērta CV pielāgošana dažādiem formātiem. Darba devējiem itin bieži ir atšķirīgas prasības CV formām, piemēram, Eiropas Savienībā un Rietumeiropā plaši atzītais «Europass» formāts. Ja papīra veidā uzreiz būtu jāpārraksta viss, tad interneta vidē atliek tikai izvēlēties kādu no esošajiem paraugiem un tikai pārkopēt savu informāciju no iepriekšējā CV. Tādā veidā var izvairīties no liekas pārrakstīšanas, kas bieži vien noved pie nepatīkamām neuzmanības kļūdām.

5. Iespēja pārbaudīt neuzmanības un gramatikas kļūdas. Koks ar diviem galiem, jo pieejamie valodas pārbaudītāji savā ziņā atvieglo cilvēka darbu, tomēr tajā pašā laikā iemidzina uzmanību un liek paviršāk attiekties pret tekstu. Jāatceras, ka dators nekad neatradīs visas kļūdas, tāpēc arī pašam pārlasot savu CV, tas jāizvērtē kritiski - pārbaudot katru vārdu. Lai arī par kļūdu pieļaušanu runā daudzi, tomēr pieredze rāda, ka to vajag regulāri atkārtot. Itin bieži darba meklētāji kļūdas pieļauj jau pirmajos pieteikuma formas vārdos. Darba devējs pieteikumu izlasīs tikai līdz pirmajai gramatikas kļūdai un tālāk pievērsīsies jau nākamajam CV. Pievērsiet savu uzmanību katrai niansei, jo, ja to nedarīsiet jūs , tad to noteikti darīs potenciālais darba devējs.

6. CV pielāgošana katra darba devēja specifikai. Personīga uzņēmuma uzrunāšana un pieteikuma noformēšana atbilstoši konkrētā uzņēmuma vīzijai noteikti ir panākumu atslēga darba meklēšanā. Taču tas prasa arī papildus atbildības sajūtu. Pārlasiet CV, lai nesanāk tā, ka savam vēlamajam darba devējam aizsūtāt citam uzņēmumam rakstītu pieteikuma formu.

7. Iespēja īsā laika sprīdī apzināt vairākus potenciālos darba devējus. Komunikācija ar e-pasta starpniecību atvieglo darba meklētāja dzīvi, tomēr jāpievērš uzmanība savam lietotājvārdam. Saņemot vēstuli no cilvēka, kura e-pasts sākas ar «skaista18@», «mazulite@» vai «spaidermens@» visticamāk nemaz netiks atvērts. Ieteikums nosaukt savu e-pasta adresi «vards.uzvards@», kas radīs iespaidu par jums kā pieaugušu un profesionālu personu.

8. Mobilitāte un ērtums. CV veidošanai nav jāatvēl pārāk daudz laika. CV uzrakstīšana nav jāsasteidz un pa visām varītēm jāpabeidz uzreiz! Šodien iesāc savu CV, bet pabeigt vari, piemēram, rīt. Neko nevajag sasteigt.

9. Atgriezeniskā saite. Vienmēr ir patīkami, ka darba devējs uzrunā jūs, nevis otrādāk. To visu var paveikt izveidojot korektu un precīzu CV, ko pēc tam ievietojiet darba meklētāju datu bāzē. Jūsu lieliskais garadarbs saglabājās tajā, un darba devējs jebkurā laikā to var aplūkot.

10. Iespēja regulāri sekot līdzi darba tirgus aktivitātēm. Pat, ja dotajā brīdī nemeklējat darbu, ievietotais CV jums piedāvā iespēju būt darba tirgus pašā centrā, informējot par aktualitātēm un jaunākajiem piedāvājumiem. Tādā veidā cilvēks ir informēts par notiekošo darba tirgū, kā arī neliek šķēršļus savas karjeras izaugsmei, jo lielā karjeras iespēja var pienākt nemanot.

«Lai arī daudzi no šiem ieteikumiem šķiet acīmredzami un pat loģiski, tomēr vēl aizvien darba meklētāji nereti pieļauj kļūdas, kas būtiski ietekmē viņu iespējas atrast darbu. Ievērojot visus šķietami nebūtiskos sīkumus, darba meklētājs palielina savu konkurētspēju darba tirgū. Jāsaprot, ka pieteikumam ir jābūt spēcīgam un uzrunājošam, bet tajā pašā laikā tas nedrīkst būt pārāk uzbāzīgs,» veiksmes formulu iezīmē Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu