12 superprodukti, kuriem noteikti jābūt ēdienkartē (33)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: catharticflux, CC BY-NC-ND 2.0

Vai Tu esi kādreiz aizdomājies par to, kādus produktus būtu vēlams iekļaut uzturā, lai tas būtu pilnvērtīgs un vitamīniem bagāts? Vai arī Tev ir gadījies apjukt no plašā informācijas klāsta, kas ir pieejams par visdažādākajiem pārtikas produktiem?

Fitnesa čempions un sporta kluba īpašnieks Māris Šveiduks iepazīstina ar superproduktiem, kuriem noteikti vajadzētu būt Tavas diētas sastāvā. Tie ir gan visiem labi zināmi produkti, gan arī tādi, kuri vēl tikai iekaro savu popularitāti veselīga dzīvesveida piekritēju vidū.

Ieskaties un uzzini, ar ko papildināt savas maltītes!

Mellenes. Mellenes lieliski palīdz smadzeņu darbībai, uzlabojot mūsu atmiņu un esot par lielisku profilakses līdzekli vecuma slimībām. Patīkamākais ir tas, ka šī populārā oga ir pieejama sasaldētā veidā.

Chia sēklas. Čia sēklas tiek atzinīgi vērtētas vēl kopš maiju un acteku laikiem. Šodien šis superprodukts jau atkal kļūst par mūsdienu uztura zvaigzni. Čia – mazas sēklas ar patīkamu riekstu piegaršu, bagātas ar proteīniem un neaizstājamām Omega-3,6 skābēm, kas kompensē vērtīgo vielu trūkumu organismā. Šis dabīgais, augsti barojošais produkts pieejamā veidā satur neaizstājamās aminoskābes, polinepiesātinātās omega-3 taukskābes un omega-6, vitamīnus un minerālus. Iekļaujiet tās savā uzturā: putrās, salātos un augļu kokteiļos.

Spināti. Spināts ir lielisks sabiedrotais prostatas vēža profilaksē, ir lielisks A, C un K vitamīnu un olbaltumvielu avots. Turklāt tas ir ārkārtīgi kraukšķīgs salātos un to iecienījuši pat bērni.

Šveices mangolds. Šveices vai parastās mangoldu šķirnes tiek augsti vērtētas, pateicoties to barojošajām vielām. Mangoldu novērtēs tie, kam kāposti šķiet par rupju, bet spināts negaršīgs. Pustase vārīta mangolda dāvā milzīgu luteīna daudzumu. Šie augu elementi aizsargā tīkleni no vecuma izmaiņām. Tāpēc, jo vairāk to uzņemsiet uzturā, jo spēcīgāka būs jūsu acu iekšējā aizsardzība.

Ziedputekšņi.Ziedputekšņi ir neticams superprodukts, kas tiek uzskatīts par vienu no pilnvērtīgākajiem. Milzīgs fermentu (vairāk kā 5000), fitonutrientu, vitamīnu ( A , B, C un E ) daudzums un vērtīgo mikroelementu lērums. Tie stimulē organisma izturību pret hroniskām un ilgstošām slimībām, palielina apetīti, darbojas kā antibiotikas, atjauno fizisko spēku un stimulē psihisko aktivitāti, palielina hemoglobīna daudzumu asinīs, ir efektīvi prostatas, impotences, hipertonijas un citu saslimšanu ārstēšanā, tiem piemīt antisklerotiskās īpašības. Turklāt ziedputekšņi palielina enerģiju, muskuļu augšanu, spēcina imunitāti, kā arī palielina seksuālo tieksmi.

Moringas lapas. Pēdējos gadu desmitos pieaugušā interese pret moringu izskaidrojama ar tās unikālajām īpašībām. Piemēram, moringas lapas satur četras reizes vairāk kalcijā nekā piens, vairāk karotinoīdus, kā burkāns, trīs reizes vairāk kālija, kā banāni. Tanzānijas pētnieku grupa pierādījusi, ka bērnam, uzņemot 25gr pulverveidīgās moringas, tiek kompensēta diennakts vajadzība pēc 42% olbaltumvielu, 125% kalcija, 61 % magnija, 71 % dzelzs, 272% provitamīna A, 22 % C vitamīna.

Kakao pupiņas. Šokolādes cienītāji nu var palutināt sevi bez vainas apziņas. Protams, pēc uzkarsēšanas, apstrādes, cukura tonnas pievienošanas, šis superprodukts pārstāj būt veselīgs. Vienkārši izmantojiet kakao pupiņas kokteiļos vai citu ēdienu pagatavošanā. Svaigas kakao pupiņas satur vairāk kā 320 dažādu antioksidantu veidus. Neviens produkts pasaulē nesatur šādu antioksidantu vielu skaitu.

Virziņkāposti. Ja multeņu varonis Popajs zinātu par vērtīgajām kāpostu īpašībām, viņš nedotos spinātu meklējumos. Šis uzticamais un pieejamais produkts ir pārpilns ar vērtīgajām vielām - dzelzi, A, C un K vitamīniem, celulozi, kā arī ir lielisks antioksidants jūsu aknām.

Kurkuma.Kurkuma ir malta garšviela. Palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Lai gan ierasts šo produktu ikdienā sastapt pulvera veidā, jau šodien tirgū to iespējams iegādāties arī dabīgā veidā jeb kā sakni, kas līdzinās ingveram.

Ķiploks. Ķiploks, protams, nepadarīs jūsu elpu patīkamu, tomēr šis gadsimtiem pārbaudītais superprodukts satricina jūsu imūnsistēmu, novēršot daudzu vēža veidu pazīmes.

Acai.Šī sīkā violetā oga palīdz dažādu vēžu veidu, sirds slimību un pat novecošanas profilaksē. Šis ir viens no retajiem augļiem, kas satur oleīna skābi un kam piemīt ideāls aminoskābju komplekss, kas ir neatņemama muskuļu reģenerācijas sastāvdaļa.

Brūklene. Brūklene mums ir labi pazīstama, jo mūsu purvainie meži ir pārpilni ar šīm ogām. Brūklenes palīdz samazināt iekaisumu, cīnīties ar stafilokoka infekciju, aizvietot antioksidantus, papildināt ar sarkanajām asins šūnām un palielināt aknu fermentus.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu