2598 skolas vecuma bērni nav gājuši skolā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

2008./2009. mācību gada sākumā 2598 bērni Latvijā, kas sasnieguši obligāto izglītības vecumu, neapmeklēja nevienu no izglītības iestādēm, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotie dati.

Ministrija gan norāda, ka šos datus nevar uzskatīt par pilnīgi precīziem, ņemot vērā to, ka dati tiek salīdzināti reizi gadā un eksistē atsevišķas nepilnības reģistru sistēmā.

Datus par visiem bērniem vecumā no pieciem līdz astoņpadsmit gadiem ministrijā līdz 15. septembrim iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PLMP) reģistrs, savukārt republikas izglītības iestāžu vadītāji sagatavo informāciju par skolas vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri ir attiecīgas izglītības iestādes sarakstos, bet to neapmeklē.

Rajona izglītības pārvalžu informācija tiek salīdzināta ar PLMP datiem un citu institūciju sniegto informāciju, un pēc bērna atrašanās vietas atrašanas tiek kārtots jautājums par to mācībām izglītības iestādēs.

Kā norāda IZM, lai arī Izglītības likums bērnu vecākus vai personas, kas realizē vecāku varu, padara par atbildīgiem bērnu obligātās izglītības nodrošināšanā, pieredze liecina, ka ne visi vecāki pret šo pienākumu izturas atbildīgi.

Lai veicinātu izglītības ieguvi bērnam, kas neapmeklē skolu, pašvaldībām jāiesaista sociālie darbinieki, bāriņtiesas un atsevišķos gadījumos arī vietējās sabiedrības un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Ministrija arī plānojusi ar nākamo gadu ieviest jaunu sistēmu, kuras datubāze darbosies tiešsaistē ar Iedzīvotāju reģistru un ļaus jebkurā brīdī pateikt, cik ir bērnu, kuri nav reģistrēti nevienā skolā.

Jau ziņots, ka, Saeimai 26. martā konceptuāli atbalstot grozījumus Izglītības likumā, Saeimas deputāts Jānis Dukšinskis (LPP/LC) pauda pārliecību, ka valstī nav neviena atbildīgā, kurš veiktu obligātā izglītības vecuma bērnu uzskaiti. Viņš arī minēja, ka, piemēram, Igaunijā ir Pamatskolu un vidusskolu likums, kur konkrēti ir pārrunātas ļoti speciālas un ļoti vajadzīgas normas. Igaunijā, ja skolēns neatnāk uz skolu, jau otrajā dienā jāziņo vecākiem un jānoskaidro, kas noticis ar bērnu.

«Ja skola netiek apmeklēta ilgāk, jāceļ «troksnis» pašvaldībā, visās institūcijās. Latvijā bieži ir tā, ka skolēns neatnāk uz skolu un neviens neliekas ne zinis,» piebilda deputāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu