7.maijs - Pasaules astmas diena (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad jau piecpadsmito reizi Pasaules astmas diena tiks atzīmēta arī Latvijā. Pasākuma iniciators un organizators Latvijā ir Latvijas Astmas un alerģijas biedrība (LAAB), savukārt pasaulē - Pasaules Astmas iniciatīvas organizācija (GINA - Global Initiative for Asthma). Pasaules astmas dienas pasākumu mērķis - veicināt pacientu aprūpi un izglītošanu, informēt sabiedrību par šo nopietno saslimšanu, lai to varētu agrīni diagnosticēt, adekvāti ārstēt un efektīvi kontrolēt, stāsta Rita Paeglīte, Latvijas Astmas un alerģijas biedrības vadītāja.

2013. gada Pasaules astmas diena tiks atzīmēta 7.maijā un tās pamattēma «Tu vari savu astmu kontrolēt» un apakštēma «Ir laiks kontrolēt astmu!» turpina vairāku iepriekšējo gadu pozitīvo skatījumu uz šo slimību un atspoguļo Pasaules Astmas iniciatīvas organizācijas jeb GINA vadlīnijās pausto nostādni, ka pilnīga astmas kontrole ir ārstēšanas galvenais mērķis, ko iespējams sasniegt gandrīz vairumam pacientu - kā lieliem, tā maziem. Kontrolēta astma nozīmē produktīvu un fiziski aktīvu, no traucējošiem dienas un nakts simptomiem un paasinājumiem (lēkmēm) brīvu dzīvi, proti, tādu pacienta stāvokli, kad glābšanas inhalatori nav jālieto nemaz vai arī jālieto ļoti reti, kad plaušu funkcija ir normas robežās vai tuvu tam.

Rita Paeglīte, Latvijas Astmas un alerģijas biedrības vadītāja: «Kaut pusei pacientu ir regulāri astmas simptomi, viņi nenovērtē slimības smagumu. Turklāt vairums no viņiem ir samierinājušies ar savas slimības simptomiem un nemeklē iespēju tos mazināt, tā ļoti būtiski zaudējot savu dzīves kvalitāti un darbaspējas. Taču patiesībā ir iespējams daudz pozitīvāks risinājums - pateicoties veselīgam dzīves veidam un moderniem medikamentiem, pacientiem astmu ir iespējams kontrolēt un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Tajā pašā laikā, protams, neraugoties uz visai labvēlīgiem kompensācijas nosacījumiem, daudziem pacientiem medikamentu pieejamība vēl aizvien nav pietiekama. Astmu nevar uzskatīt par «atrisinātu» veselības aprūpes jautājumu, kamēr vairumam pacientu tā netiek labi kontrolēta. Ir nepieciešamas turpmākas pūles, lai paaugstinātu astmas aprūpei izvirzītās prasības un nodrošinātu, ka visi pacienti saņem atbilstošu slimības stāvokļa izvērtējumu, ārstēšanu un uzraudzību, tādējādi nodrošinot to, ka astmas kontrole patiešām tiek sasniegta un uzturēta.»

Astmas dienas galvenais pasākums plānots 2013. gada 7.maijā Rīgā, Pērnavas ielā 54 no plkst. 16.00 - 19.00. Tā ietvaros būs iespējams veikt spirometrijas mērījumus un saņemt Dr. Antras Beķeres konsultāciju. Pasākuma apmeklētājiem būs pieejami arī kaulu blīvuma mērījumi un informācija par Med Record Bankas medicīnas kartēm. Notiks arī akcija «Tici savām acīm - mājas putekļu ērcītes!», kas piedāvās iespēju tās redzēt mikroskopā un padomus, kā ar tām cīnīties. Un, protams, papildus visam - noderīga informācija par astmu un alerģiju un nūjošana Grīziņkalnā sertificēta instruktora pavadībā.

Astma ir viena no visizplatītākajām hroniskajām slimībām, kas skar 300 miljonus cilvēku visā pasaulē. Tās izplatība aizvien pieaug - šobrīd tiek lēsts, ka no katriem 250 nāves gadījumiem 1 ir saistīts ar astmu. Astma sastopama daudzkārt biežāk nekā sirds išēmiskā slimība, plaušu vēzis vai krūts audzējs. Tiek lēsts, ka līdz 2025. gadam astmas pacientu skaits pieaugs vēl par 100 miljoniem. Saslimstība ar astmu Latvijā visu vecuma grupu vidū pēdējo gadu laikā ir pieaugusi. Kaut Latvijā precīzu epidemioloģisku datu par saslimstību ar astmu nav, tiek lēsts, ka mūsu valstī ar astmu slimo ap 3-5% iedzīvotāju. Ārsti ir pārliecināti, ka Latvijā vēl ir daudz neatklātu astmas gadījumu.

Detalizētāku informāciju par astmu un tās kontroles iespējām iespējams iegūt LAAB mājas lapā www.astmaalergija.lv . Savukārt ātru un precīzu astmas kontroles testu piedāvā tīmekļa vietne www.astmatest.lv.

*Pirmā Pasaules Astmas diena tika atzīmēta 1998. gadā, un to atbalstīja 35 valstis. Kopš tā laika Astmas dienas pasākumu popularitāte un nozīme ir gadu no gada augusi, un tā ir kļuvusi par vienu no galvenajiem un svarīgākajiem notikumiem, kas veltīts astmas izpratnes un kontroles uzlabošanai globālā līmenī.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu