7 pazīmes, kā atpazīt sliktu auklīti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Ne vienmēr vecākiem ir viegli pieņemt lēmumus, kas skar bērna izglītību un audzināšanu. Viens no nopietnākajiem lēmumiem – auklītes izvēle, jo auklīte ir ne tikai tas cilvēks, ko mēs ielaižam savā mājā un dzīvē, bet arī uzticam visdārgāko – savu bērnu.

Veidi, kā noskaidrot, vai auklīte ir piemērota savam darbam, ir dažādi. Var uzticēties intuīcijai, var mēģināt pārrunu laikā izzināt auklītes domas par bērnu audzināšanu, dienas kārtības ievērošanu, našķiem starp ēdienreizēm un «multenēm» kas līdzēs nodrošināt mieru. Tomēr te jāatceras, ka sakumā ikviena potenciālā auklīte centīsies par sevi atstāt vislabāko iespaidu. Ir vecāki, kuri iegādājas dažādas novērošanas iekārtas, lai pārliecinātos, kā aukle tiek galā ar saviem pienākumiem. Tomēr šādai novērošanai būtu jābūt galējās nepieciešamības līdzeklim, jo ir vairākas pazīmes, kas var liecināt, ka aukle nav piemērota savam darbam.

Bērns kļuvis nemierīgs un nervozs. Protams, neviena aukle nevar aizstāt mammas un tēta mīlestību, gādību un rūpes. Tomēr bērnam aukle ir jāsajūt kā draugs. Jā, bērnam aukli vajadzētu pat nedaudz mīlēt, jo viņa tomēr ir cilvēks, ar kuru sanāk pavadīt kopā lielu daļu ikdienas. Tā kā aukles ienākšana ģimenē bērnam ir nopietnas pārmaiņas, tam vajadzētu notikt pakāpeniski, turklāt sākotnēji tikšanās reizēm vajadzētu notikt klāt esot kādam no vecākiem. Ja pēc iepazīšanās perioda beigām bērns pēc kopā pavadītas dienas ar aukli kļūst nemierīgs un nervozs, ir pamats bažām, vai šī aukle ir piemērota tavam bērnam.

Aukle nestāsta par dienas notikumiem. Pārnākot mājās no darba, tu visticamāk vēlies dzirdēt sīku un smalku dienas izklāstu. Un tas nenozīmē, ka neuzticies auklei, bet vēlies zināt, ko tavs bērns ir darījis visu garo dienu. Ja aukle tomēr to uztver saasināti, ja aukle dod mājienu, ka viņai šāda kontrole nav pieņemama, ja aukle atrunājas, ka diena bija tieši tāda pati kā visas citas, tad ir vērts pārdomāt, vai aukle ir piemērota tavam bērnam. Auklei ir jāspēj pastāstīt, kas konkrētā dienā ir noticis, ko bērns jaunu apguvis un iemācījies, kā juties. Pretējā gadījumā var rasties pamatotas aizdomas, ka bērns pa dienu tiek atstāts novārtā un netiek pienācīgi aprūpēts un izklaidēts.

Bieži gadās sīkas sadzīves traumas. Diemžēl bērni mēdz būt tik kustīgi, bezbailīgi, neuzmanīgi un izdomas bagāti, ka no visiem puniem un paklupšanām viņus pasargāt ir teju neiespējami. Tomēr, ja aukles uzraudzībā, kuras vienīgais uzdevums ir rūpēties par mazuļa labklājību un drošību, bērns regulāri tiek pie dažādām traumām – sasitumiem, nobrāzumiem, atvilktnēs ievērtiem pirkstiem, ir jāpārdomā, vai aukle patiešām ir piemērota savu pienākumu veikšanai. Vai tiešām aukle nedara kādas blakus lietas, kamēr bērns tiek istabā atstāts viens pats.

Aukle neievēro tavus norādījumus. Ja kādā brīdī sāc pamanīt, ka aukle neievēro tavus norādījumus, ir vērts pārdomāt, kāpēc auklīte šos norādījumus neņem vērā. Iespējams auklei šķiet, ka viņai bērnu audzināšanā ir lielāka pieredze un zināšanas, tomēr viņai ir jāievēro tavas prasības un noteikumi.

Aukle bieži kavējas. Ja aukle regulāri kavē norunāto tikšanās laiku, ir pamats šaubām, vai viņa godprātīgi spēs veikt citus viņai uzticētos uzdevumus. Protams, var gadīties kādas neparedzētas situācijas, kuru dēļ gadās aizkavēties, bet pavisam kas cits – regulāri kavēties, nerēķinoties ar tavu un tavas ģimenes laiku.

Bērns regulāri ir netīrs un nesakopts. Ja pirmais darbs, ienākot pa mājokļa durvīm, ir bērna mutes nomazgāšana un tīru drēbju uzvilkšana, ir nopietni jāpārdomā, vai tiešām aukle tiek galā ar saviem pienākumiem. Ja bērns regulāri staigā nosmulējies un nolējies, tas var liecināt, ka auklei patiesībā ir vienalga, kad ikdienā notiek ar viņas aprūpējamo.

Aukles stāsti nesakrīt ar realitāti. Iespējams, auklē katru vakaru stāsta brīnumjaukas lietas, kas notikušas pa dienu, tāpat ir vienmēr pa ķērienam attaisnojoši stāsti, kāpēc kaut kas ne tik labs ir noticis. Tomēr, ja tevī mostas šaubas par aukles stāstu patiesumu, neatstāj to bez ievērības. Auklei ir jābūt cilvēkam, kuram tu nešaubīgi uzticies, jo viņa ir tā, kurai tu uztici dārgāko – savu bērnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu