76 gadus pēc traģēdijas atklāj, kāpēc avarēja dirižablis «Hindenburgs» (71)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu pētniekiem izdevies noskaidrot iemeslu, kādēļ pirms 76 gadiem katastrofu piedzīvoja dirižablis «Hindenburgs». Notikušās nelaimes iemesls, kas agrāk izskatīta kā viena no traģēdijas versijām, ir apstiprināta eksperimentā.

Dirižabļa «Hindenburgs» katastrofa notika 1937.gada 6.maijā pēc tam, kad gaisa kuģis bija nolidojis tūkstošiem kilometru pāri Atlantijas okeānam. Jau veicot nosēšanos armijas bāzē Ņūdžersijā, gaisa kuģis pēkšņi eksplodēja. Nelaimē dzīvību zaudēja 35 no 97 dirižablī esošajiem cilvēkiem, bet vēl viens cilvēks gāja bojā uz zemes zem kuģa atlūzām.

Toreiz katastrofu savām acīm redzēja tūkstošiem cilvēku, kas bija ieradušies, lai noskatītos vērienīgā gaisa kuģa nosēšanos. Gaisa kuģa katastrofa ilga vien aptuveni 16 sekundes. Nacistiskās Vācijas lepnums dirižablis «Hindenburgs» vēlāk tika dēvēts arī par «Nacistu Titāniku».

Sanantonio institūta pētnieki 76 gadus pēc nelaimes apgalvo, ka ir atklājuši vienu no pagājušā gadsimta mistērijām.

Pētnieki uzskata, ka nelaime notika statiskās elektrības dēļ, kas radās starp dirižabļa apvalku un karkasu negaisa laikā. Tajā pašā laikā nezināmu iemeslu dēļ notikusi gāzes noplūde (visticamāk, bija bojāts viens no ūdeņraža baloniem) un gāze nokļuva ventilācijas šahtās. Dzirkstele izraisīja vērienīgu eksploziju.

Iepriekš jau zinātnieki izvirzīja versiju par gāzes noplūdi, taču atšķīrās viedoklis par to, kāpēc notika uzliesmojums.

Lai šo versiju pierādītu, pētnieki izgatavoja 24 metrus garu dirižabli.

Jau ceturtdien Lielbritānijā tiks demonstrēta dokumentāla filma par veikto eksperimentu.

Komentāri (71)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu