80 gadu vecumā miris audio tehnoloģiju pionieris Rejs Dolbijs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ermoa, CC BY-SA 2.0

80 gadu vecumā miris audio tehnoloģiju pionieris Rejs Dolbijs, ceturtdien paziņoja viņa vārdā nosauktā kompānija.

Dolbijs vairākus gadus cieta no Alcheimera slimības, turklāt pagājušā gada jūlijā viņam tika diagnosticēta akūta leikēmija.

«Oskara» laureāts aizgāja mūžībā savās mājās Losandželosā.

«Mēs esam zaudējuši draugu, skolotāju un īstu sapņotāju,» sacīja kompānijas «Dolby Laboratories» vadītājs Kevins Jīmens. «Taču Reja ideāli mums visiem joprojām kalpos par iedvesmas avotu un motivāciju.»

Dolbijs absolvēja Stenforda Universitāti un kļuva par «Ampex Corporation» galveno dizaineri. Vēlāk viņš dibināja savu kompāniju un izveidoja audio tehnoloģiju, kas kļuva par ierakstu un filmu studiju zelta standartu.

Viņam piederēja vairāk nekā 50 patenti. Jaunākais no tiem bija «Atmos» sistēma, kas darbojas uz katru atsevišķu skaļruni. Rezultātā radīts iespaids, ka tādi trokšņi kā lietus lāses vai sprādzieni nāk no vienas konkrētas vietas kinozālē.

Pagājušogad Dolbijs noslēdza līgumu par ASV Kinoakadēmijas balvu ceremonijas norises vietas pārsaukšanu par «Dolby» teātri. Iepriekš tas tika dēvēts sponsora «Kodak» vārdā, taču fotokompānija bankrotēja.

Gadu gaitā Dolbijs un viņa izveidotā kompānija par spožiem sasniegumiem ieguvusi desmit «Oskarus» un 13 «Emmy» balvas.

«Mūsu ģimene ļoti lepojas ar viņa sasniegumiem un līdera dotībām,» sacīja dēls Deivids Dolbijs. «Mums viņa ļoti pietrūks, taču viņa ieviestie jauninājumi turpinās dzīvot.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu