98% dzimumnoziedznieku uztver sevi kā «bērnu labvēļus»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Cilvēki, kuri izdarījuši seksuāla rakstura noziegumus jeb tā sauktie dzimumnoziedznieki, signalizē par sabiedrībā notiekošo. «Ne reizi vien esmu dzirdējusi no saviem uzraugāmajiem, sodu izcietušajiem dzimumnoziedzniekiem, šādas frāzes: tagad nevienam nav laika, vecāki nespēj pieskatīt bērnus, viņi pat nezina, ar ko bērni ikdienā nodarbojas. Varbūt šo audzināšanu varu uzņemties es,» intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» norāda Valsts probācijas dienesta Alūksnes nodaļas vadītāja Monika Miglāne.

Nav pierādījumu tam, ka ekonomiskās krīzes radītās sociālās problēmas ietekmētu dzimumnoziegumu pieaugumu Latvijā, jo bezdarbs vai naudas trūkums nav iemesls, kāpēc kāds pastrādā seksuālu noziegumu, taču eksperti atzīst, ka krīze nav labvēlīgs laiks, lai šādu noziegumu skaits mazinātos, vēstī laikraksts.

Ar norvēģu finansējumu īstenojot projektu par dzimumnoziegumiem notiesāto personu uzvedības korekcijas sistēmas attīstīšanu Latvijā, Valsts probācijas dienests cer situāciju mūsu valstī mainīt.

Šobrīd probācijas speciālisti drīkst uzraudzīt tikai nosacīti notiesātos un tos, kuri pirms termiņa iznāk no cietuma, bet, ja cilvēks nosēdējis «no zvana līdz zvanam», nekādu probāciju, tas ir, uzraudzību, vai sociālās korekcijas programmas viņam piemērot nevar. Arī cietumos ieplānotā dzimumnoziedznieku korekcijas programmas īstenošana pagaidām jāatliek, jo finansiālu apsvērumu dēļ no likuma par VPD izslēgts pants, ka dienesta speciālisti strādā ieslodzījuma vietās.

Sabiedrība redz un dzird par tiem visskaļākajiem – izvarošanas ar smagu miesas bojājumu izdarīšanu un pedofilu – noziegumiem, tomēr tā ir mazākā daļa no dzimumnoziegumiem. Piemēram, kādam 19 gadus vecam puisim bijušas attiecības ar 15 gadus vecu meiteni. Vecāki nav iebilduši, bet kādā dienā viņi sastrīdas ar puisi un uzraksta iesniegumu policijai. No Latvijas likumu viedokļa tas ir dzimumnoziegums – seksuālas attiecības ar nepilngadīgo.

Miglāne, kas ir viena no apmācītajiem speciālistiem, no savas pieredzes stāsta, ka darbs ar dzimumnoziedzniekiem ir atšķirīgs. Kaut vai tas, kā dzimumnoziedznieks plāno izdarīt noziegumu. Lielākā daļa dzimumnoziedznieku tic, ka viņi nedara pāri upurim, viņi uzskata, ka palīdz.

Dzimumnoziedznieki ir ļoti dažādi – vienota tēla nav. Nevar pateikt, kā viņš visbiežāk ģērbjas, ko ēd, kur dzīvo, kāda izglītība un intelekta līmenis. Šie cilvēki var būt ļoti gudri, bet var būt ar garīgās attīstības traucējumiem. Tiesa, saskaņā ar pētījumiem šādu cilvēku starp dzimumnoziedzniekiem ir tikai 5 procenti.

Sabiedrībā valda viedoklis – visi dzimumnoziedznieki ir slimi. Taču speciālisti norāda, ka «viņi nekrīt no gaisa, viņi ir mūsu sabiedrības produkts».

Dzimumnoziedznieki uzmeklē un atlasa neuzraudzītos bērnus no dažādām sabiedrības grupām, tomēr bērni no sociālā riska ģimenēm ir vairāk apdraudēti, jo par viņiem neviens neiestājas. Arī tā dzimumnoziedznieki attaisno izdarīto: viņam taču mājās visi dzer. Es viņu paņēmu pie sevis, paēdināju, izguldīju. Ko jūs brīnāties – pilns centrāltirgus klaiņojošu puišeļu...! «Tā ir otra šīs lietas puse, kā mēs rūpējamies par saviem bērniem,» norāda Miglāne laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze».


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu