Āboltiņa: Tieslietu ministra atkāpšanās ir nepārdomāta un bezatbildīga rīcība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) atkāpšanās no amata ir nepārdomāta un bezatbildīga rīcība, aģentūrai LETA sacīja Saeimas priekšsēdētāja un «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa gan uzsvēra, ka šis notikums neliecina par koalīcijas nestabilitāti un krīzi tajā, tomēr ministra atkāpšanas no amata noteikti nav «valstiska rīcība». Katrā ziņā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) vēl pārrunās ar nacionālo apvienību šo situāciju, sacīja Āboltiņa.

Politiķe akcentēja, ka ir nepieņemama nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK) rīcība jautājuma par ebrejiem piederējušo īpašumu apzināšanu politizēšana. Dombrovskis Tieslietu ministrijai, ņemot vērā tās resursus un kapacitāti, bija devis skaidru tehnisku uzdevumu - izveidot šādu īpašumu sarakstu, taču nacionālās apvienības politiķi to izmantojuši politiskiem mērķiem, tostarp, izplatot nepatiesu informāciju, ka dots uzdevums gatavot konkrētu likumprojektu, uzskata Āboltiņa.

Viņa arī piebilda, ka jebkuru ekspertīzes līmeņa jautājumu, kas uzdots ministrijai, pārrunāt partijas valdē ir «ļoti dīvaina situācija».

Turklāt iepriekš restitūcijas jautājums vairākkārt koalīcijā pārrunāts, vienojoties to risināt racionāli un nesasteigti, tādēļ Bērziņa pārsteidzīgā reakcija liek domāt, ka šis jautājums ir tikai iegansts, nevis demisijas patiesais iemesls, uzskata «Vienotības» līdere.

Āboltiņa arī piebilda, ka valdība var kādu laiku strādāt nepilnā sastāvā, tomēr VL-TB/LNNK vajadzētu izvirzīt jaunu kandidātu tieslietu ministra amatam, jo koalīcija ir sadalījusi atbildību par konkrētām nozarēm.

«Politiska stabilitāte un prognozējamība ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem, lai Latvija spētu sasniegt ekonomisko attīstību un valsts attīstību kopumā, līdz ar to koalīcijas partijām jāspēj skaidri paust savu apņēmību turpināt darbu,» uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Kā ziņots, Bērziņš šovakar paziņojis par savu atkāpšanos no amata, aģentūru LETA informēja viņa preses sekretāre Līga Ādamsone.

Ņemot vērā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) un tieslietu ministra atšķirīgo izpratni par nekustamo īpašumu nodošanu ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām un šī jautājuma sakarā izdoto rezolūciju izpildes mērķiem un tiesisko pamatotību, ir radusies situācija, kurā nav tālāk iespējams produktīvs tieslietu ministra darbs, ministra atkāpšanās iemeslus skaidroja Ādamsone.

Bērziņa skatījumā premjers ignorē nacionālās apvienības politisko nostāju neatbalstīt denacionalizācijas procesa pārskatīšanu par labu vienas etniskas kopienas interesēm un šādi cenšas virzīt denacionalizācijas jautājuma pārskatīšanu.

«Šī jautājuma lobēšanā uz ministru tiek izdarīts politisks spiediens, un ir skaidri redzams, ka šādā konflikta situācijā ciestu tieslietu nozares prioritārie darbi kopumā, ko Gaidis Bērziņš nevēlas pieļaut,» skaidroja viņa preses sekretāre.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu