Aborts ietekmē arī mirušā bērna māti un tēvu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nenoliedzami, ka aborts ietekmē  mirušā bērna tēvu un māti,  neviens jau pirms aborta veikšanas, nepasaka, ka tu zaudēsi dēlu vai meitu vai pat divus - dvīnīšu gadījumā. Tikai pēc tam cilvēks to saprot - kad parādās sirdī zaudējuma sāpes un sēras par aizgājušo tuvinieku.

Statistika, liecina, ka 70% sieviešu, kas veikušas abortu,  piedzīvo zaudējuma sāpes, kas mijās ar sērām un vainas sajūtu par nodarīto. Mātes identitāte tiek ievainota, tiek liegtas rūpes, raizes par nedzimušo bērniņu, vīrieša identitāte iedragāta - ģimenes, sievietes aizstāvja loma paliek nepiepildīta.

 PAS - pēcaborta sindroms - to piedzīvo lielākā daļa sieviešu, kas veikušas abortu - stipras sirdssāpes, raudāšana, negulētas naktis, brīži, kad ataust ainas, ja viņš būtu piedzimis, tad viņš būtu te, depresija,utt. Laimīgie mirkļi dzīvē kļūst rūgti, jo sirdī iezogas domas par viņu kura nav, jebkura dzimšanas diena, izlaidums, kādas sievietes grūtniecība, bērniņa nākšana pasaulē - un līdz ar šīm domām stipras sirdssāpes. Protams, ir kāda daļa sieviešu, kas visu to nepiedzīvo, bet tad ir jānocietinās, ap sirdi jāapvij cieš aizsargmūris. Tie varbūt 15 - 20 gadi, bet tomēr arī tad sāpes var atnākt vaļā. Arī vīriešiem ir pierādīts PAS, ir nepiepildītības sajūta, kā trūkst, zaudējuma sāpes par dēlu vai meitu arī neizpaliek.

Raugoties statistikā - pēc aborta pieaug šķirto laulību skaits, partnerattiecības brūk. Sievietē pēkšņi, kas sagrūst, viņa bieži vien atsalst pret partneri jeb vīru, jo viņš nav pasargājis no sāpēm, smagas emocionālas krīzes un iedragātas sievietes, mātes identitātes sajūtas. Viņš mēdz aiziet prom no savas sievietes, jo pēkšņi tā ir cita sieviete - nelaimīga, pārmetoša, ievainota savā iekšējā būtībā. Te atspoguļojas tikai daži piemēri, no iespējamā sekām, ko nes līdzi aborts. To sajūtu var apspiest, par to var nedomāt, var mēģināt nomākt ar cilvēka dzīvībai kaitējošiem faktoriem - alkoholu, narkotikām u.c. atkarībām. Tomēr te vairs nevar runāt par dzīves emocionālu un garīgu labklājību, runājot gan par sievietes, gan arī par vīrieša dzīves kvalitāti.

Sievietes nav bijušas sagatavotas abortam, lēmums bieži vien nav bijis pārdomāts, pēc tam, kad tas noticis, iestājas šoks, tad kad sieviete uzzina, ka 23 dienā bērniņam sāk pukstēt sirsniņa, 8 nedēļās jau ir visi orgāni, nemaz nerunājot par rokām ,kājām, acīm, ausīm,  nervu sistēmu un pat diemžēl sāpju receptoriem.

Arī  dakteri, kas veic savu darbu, nav pasargāti no PAS un dažādām psiholoģiskām traumām. To liecina ārsti ginekologi, kas paši veikuši simtiem abortu, bet šobrīd to vairs nedara.

Tajā brīdī, kad iestājas neplānota grūtniecība, sieviete piedzīvo emocionālu krīzi. Sākumā ir šoks, tad emocionālā lejupslīde - tas nozīmē, ka šajā situācijā - objektīvu lēmumu pieņemt vienam pašam ir grūti. Šajā gadījumā sievietei būtu nepieciešams  saņemtu profesionālu pirmsaborta konsultāciju, valstiski atzītās iestādēs, lai viņa varētu apsvērt savu situāciju, apzināties visas sekas, ko katra izvēle nesīs līdzi.

Tad jautājums paliek atklāts - vai aborts patiesi nes kādu labumu sievietei, vīrietim, ārstam ginekologam, kas cenšas sievietei palīdzēt, vai tas patiesi ir atrisinājums? Domāju, ka tad, kad cilvēki sāks runāt par savām sāpēm, sajūtām, kad sāks atklāti sērot par saviem nedzimušajiem dēliem vai meitām, tad skatījums uz abortu vairs nebūs tik vienaldzīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu