Āfrikas cūku mēris Latvijai tuvojas ar ātrumu 350 līdz 400 kilometri gadā (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Āfrikas cūku mēris, kas janvārī tika atklāts Lietuvā, no Latvijas ir vēl tālu, taču tas tuvojas ar ātrumu 350 līdz 400 kilometri gadā, šorīt Latvijas Radio atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Dūklavs stāstīja, ka Lietuvā ir atklāti pāris krituši meža dzīvnieki, tāpēc ir apturēta dzīvu cūku kustība no slimības skartā reģiona, 10 kilometrus platā joslā gar robežu nolemts izšaut visas mežacūkas, par katru maksājot 70 eiro, kā arī likvidēt mājas cūkas, par ko saimniekiem izmaksās kompensācijas. Lietuvieši piedāvāja arī uzbūvēt žogu gar robežu, taču tas ir ļoti dārgs priekšlikums, kuru Eiropas Savienība (ES) nav atbalstījusi. Par jauniem slimības gadījumiem no Lietuvas informācija nav saņemta.

Lai arī slimība vēl ir visai tālu no Latvijas robežas, mums jau tagad ļoti nopietni jāgatavojas, lai Āfrikas cūku mēris līdz Latvijai nenonāktu, uzsvēra politiķis. Viens no pasākumiem būs meža dzīvnieku populācijas samazināšana. Par meža dzīvnieku izšaušanu tikšot izlemts līdz 7.februārim, bet jau tagad skaidrs, ka pavasarī Latvijā pagarinās laiku, kad mežacūkas varēs medīt dzinēju medībās.

Tāpat plānoti plašāki produkcijas laboratoriskie izmeklējumi. Tiek plānotas arī stingrākas Latvijā no Austrumu puses ienākošās produkcijas pārbaudes. Lietuvas produkcijas kustības kontroli nodrošināt būšot sarežģītāk, jo Latvija un Lietuva atrodas vienotājā ES tirgū. Lai veiktu aktīvākas darbības, Latvijā būtu jāsludina ārkārtas situācija, taču par to pagaidām nav domāts.

Āfrikas cūku mēris ir ienācis ES, un Krievija ir izmantojusi iespēju pateikt «nē» visas Eiropas produkcijai, atzīmēja Dūklavs.

Ministrs atzīmēja, ka Latvija tiešā veidā uz Krieviju dzīvas cūkas un kautķermeņus nepiedāvā, līdz ar to tiešu zaudējumu nav, taču tādus radīs asāka konkurence ES iekšējā tirgū, kuras rezultātā jau cūkgaļas cena esot samazinājusies par 30%. Dūklavs pieļāva, ka līdz ar to nozares zaudējumi Latvijā varētu būt aptuveni Cūkkopēju asociācijas aprēķinātie 13 miljoni eiro.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu