Agronome: Graudu raža izcila, tomēr lietus dēļ sāk rasties problēmas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Graudaugu raža šogad ir izcili laba, tomēr spēcīgo lietavu dēļ zemniekiem sāk rasties problēmas ar graudu kvalitāti, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina kompānijas «Syngenta» agronome Ingrīda Grantiņa.

«Šajās dienās Dobeles pusē sākta ziemas miežu kulšana, un raža ir izcila - vismaz piecas tonnas no viena hektāra. Problēma, kā ieilgušo lietavu dēļ visu ražu dabūt līdz klētij. Jo vairāk līst, jo vairāk zemnieki sāk uztraukties par graudu kvalitāti. Mitruma dēļ no grauda «skalojas» ārā proteīns, kas ir ļoti būtisks rādītājs pārtikas kviešiem, un tas savukārt nozīmē kvalitātes un attiecīgi - cenas samazināšanos,» sacīja Grantiņa.

Viņa arī atzina, ka daudzos laukos labība sagūlusies veldrē, kam par iemeslu nav tikai spēcīgas lietusgāzes, bet arī lielā raža.

«Stiebrs vienkārši nespēj noturēt smago vārpu, un lietavas gāž laukus veldrē. Tas gan nenozīmē, ka raža ir norakstāma, tomēr neies tik raiti ar kulšanu, turklāt, ja labība paliek veldrē pārāk ilgi, graudi var sākt dīgt,» norādīja agronome.

Tāpat viņa sacīja, ka šīs nedēļas beigās arī pārējos Latvijas laukos sāksies ziemas miežu, kā arī nedaudz vēlāk - ziemas kviešu un ziemas rapša kulšana. Masveida kulšanas darbi varētu sākties ap 27.jūliju.

Savukārt, jautāta par cenām, agronome atzina, ka tās patlaban ir ļoti svārstīgas.

«Kā jau ierasts, viss atkarīgs no likmēm starptautiskajās biržās, un svārstības notiek ne dienām, bet stundām. Patlaban ziemas kviešu cena ir aptuveni 150 līdz 160 lati, bet lopbarības graudu - apmēram 140 lati par vienu tonnu. Katrā ziņā pie šādas cenas un plānveida ražošanas graudu audzēšana zemniekam šogad ir ļoti izdevīgs bizness,» sacīja Grantiņa.

Kā jau iepriekš «Nozare.lv» informēja arī Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe, ziemāju raža šogad tiek prognozēta laba, pat par 60% pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus.

«Ziemāju graudaugu kopraža tiek plānota 1 147 000 tonnu apjomā, kas ir par 60% vairāk nekā 2011.gadā un par 23% vairāk nekā 2010.gadā. Ziemas kviešiem prognozējam 4,1 tonnu no hektāra, ziemas rudziem - 3,1 tonnu, tritikālei jeb kviešu un rudzu hibrīdam - 2,7 tonnas, bet ziemas miežiem - 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas rapsis Latvijā iesēts apmēram 65 000 hektāru lielā platībā, un vidējā ražība varētu būt 3,2 tonnas no hektāra,» prognozēja ZM eksperte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu