Aicina atjaunot neapliekamo minimumu 90 latu apmērā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Diedziņš/LETA

Nodokļu maksātāju biedrība (NMB) Saeimā iesniegusi priekšlikumu atjaunot ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliekamo minimumu — 90 latus mēnesī, saglabāt atvieglojumu par apgādībā esošu personu — 63 latus un paaugstināt IIN līdz 27%. NMB veikto aprēķinu mērķis bija noskaidrot, kā iecerētās un jau spēkā esošās nodokļu izmaiņas ietekmēs iedzīvotājiem paliekošo naudas summu uz rokas. Rezultāts bija pārsteidzošs.

Eksperti aprēķinājuši, ka valsts iedzīvotāju vairākumu, tas ir, vidusslāni, vairāk ietekmē neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādībā esošu personu samazināšana nekā IIN paaugstināšana. Iedzīvotāju ienākumu nodokļa paaugstināšana uz 27% atstātu tādu pašu ietekmi uz vidusslāni kā valdības samazinātais neapliekamais minimums.

Salīdzinot ar iepriekšējām likmēm, katrs valsts iedzīvotājs no 2010. gada 1. janvāra ar vienu apgādājamo personu zaudēs mēnesī pat 23,69 latus. Saskaņā ar plānoto budžetu šis samazinājums no 150 latu algas (uz papīra) būtu attiecīgi 14,58%, bet personai ar 1900 latu ienākumiem (uz papīra) šie 23,69 lati būtu vien tikai 1,73% ar vienu apgādājamo personu.

Aprēķini rāda, ka algas samazinājums uz rokas joprojām būs mazāks par valdības plānotajām izmaiņām pie aptuveni 500 latu uz papīra bez apgādājamajiem un pie 800 latu algas uz papīra iedzīvotajiem ar vienu apgādājamo. Jo vairāk ir apgādājamo, jo vairāk palielinās algas slieksnis, kuru minimāli skartu IIN ar 27% likmi.

Neatjaunojot ar IIN neapliekamo minimumu (90 latu mēnesī) un atvieglojumus par apgādībā esošu personu (63 latus) valstī jau šajā ziemā būs sociāla katastrofa. Zemo algu saņēmējiem ienākumi uz rokas samazināsies par 10–15%. Pieaugs iedzīvotāju nabadzība, parādi, pašnāvības, noziedzība un viss, kas tam seko.

NMB aicina atjaunot ar IIN neapliekamo minimumu — 90 latu mēnesī, saglabāt atvieglojumu par apgādībā esošu personu — 63 latus un paaugstināt IIN līdz 27%.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu