Aicina stingrāk uzmanīt modeļu aģentūru darbību skolās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sagatavojusi vēstuli, kuru nosūtīs visām izglītības iestādēm, aicinot skolu vadību atļaut modeļu aģentūru pārstāvjiem tikties tikai ar tiem skolēniem, kuriem ir vecāku atļauja, kā arī nodrošināt skolas pārstāvja klātbūtni tikšanās laikā.

Par to šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdē deputātus informēja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere.

Latvijas Modeļu aģentu asociācija (LMAA) vairākām institūcijām nosūtījusi vēstuli, kurā aicinājusi pievērst valsts institūciju uzmanību modeļu biznesa uzraudzībai un kontrolei. Vēstulē, ko parakstījis LMAA priekšsēdētājs Ēriks Meisāns norādījis, ka VBTAI ir veikusi pārbaudes lielākajās modeļu aģentūrās, taču valstī darbojas vēl vairāki uzņēmumi, kuri kā nodarbošanos min modeļu aģentūru taču šajos uzņēmumos pārbaudes nav veiktas.

www.joystars.lv

Kā stāstīja Millere, pēc 2009.gadā veiktajām pārbaudēm lielākajās un pazīstamākajās modeļu aģentūrās, pārbaudot līgumus ar modelēm, VBTAI inspektori secinājuši, ka caurspīdīgs šis bizness tomēr nav, lai arī klajus pārkāpumus atrast neesot izdevies. Inspektori gan modeļu aģentūrām aizrādījuši par nesamērīgajiem nosacījumiem līgumos.

«Nevar kategoriski pateikt, ka modeļu aģentūru darbība ir slikta, bet vai skolai to darbība būtu jāveicina? Tas ir atklāts jautājums,» teica Millere.

Viņa stāstīja, ka kopš šī gada aprīļa ir saasinājušās savstarpējās attiecības starp LMAA un SIA «Gints Bude modes nams», tādēļ pie VBTAI priekšnieces Lailas Riekstas-Riekstiņas nāk gan vieni, gan otri skaidrot situāciju.

VBTAI neuzskata, ka šī kārtība būtu jāpadara liberālāka, jo, ja modeļu aģentūrām aizliegs apmeklēt skolas, to aģenti skolēnus gaidīs pie skolām, tvarstīs uz ielas, pasākumos. Millere piebilda, ka Bude maldina sabiedrību un vecākus, ka viņa aģentūras līgumi ir saskaņoti ar VBTAI, kas nekad nav bijis.

Arī Saeimas deputāte Inguna Rībena (V) dalījās pieredzē par savu meitu dalību Budes modeļu aģentūrā un atzina, ka līguma nosacījumi ir nesamērīgi un vecākiem nepieņemami.
Patlaban modeļu aģentūru darbību reglamentē Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā bērnus var iesaistīt aktivitātēs (pasākumos), kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu