Aicina studēt Dānijā bez maksas un saņemt stipendiju (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scnpix

Jaunais ES spriedums nosaka, ka visiem Eiropas Savienības studentiem, kas studē Dānijā, ir tiesības saņemt Dānijas valsts stipendiju, ja viņi paralēli studijām strādā vismaz 10-12 stundu darbu nedēļā, portālam «Apollo» stāstīja Sandra Umbrovska, Izglītības aģentūras «Study Start» Mārketinga un pārdošanas vadītāja .

Jaunais likums tiek skatīts gan kā drauds Dānijas ekonomikas sistēmai, gan kā investīcija Dānijas attīstībā un internacionalizācijā.

Dānijā algas ir ļoti augstas, student parasti saņem vidēji 10 - 13 Ls stundā. Tas nozīme, ka, ja students paralēli studijām strādā vismaz 40 stundas mēnesī un saņem apm. 10 Ls - 13 Ls stundā, tad mēnesī viņš var nopelnīt 400 - 520 Ls. Pēc jaunā ES likuma studenti, kas paralēli studijām strādā, vēl papildus saņem 500 - 600 Ls lielu Dānijas valsts stipendiju. Turpretī students, kas nestrādā, nesaņem neko.

Dānijas stipendiju sistēma ir veidota pēc vienlīdzības principa, kas nozīmē, ka visi studējošie, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu, ir tiesīgi saņemt Dānijas valsts stipendiju 500 - 600 Ls apmērā.

Dāņi ir skeptiski par jauno likumu

Dānijas Izglītības ministrija uzskata, ka jaunais likums var sagraut Dānijas ekonomikas sistēmu, jo gadā izmaksās papildus 200 miljonus dāņu kronu.

Katrs papildus students valstij izmaksās 100.000 dāņu kronas gadā par studiju izdevumiem un stipendijām, rāda Izglītības ministrijas aprēķini.

«Mēs jau tā dodam bezmaksas izglītību visiem ES pilsoņiem, kas studē Dānijā, tādēļ mūs uztrauc, ka tagad mums būs jādod arī stipendijas visiem ārzemju studentiem.» saka Kreisās (Venstre) partijas pārstāvis Mads Rorvigs (Mads Rørvig)

Dānijas portāla Extra Bladet komentāros cilvēki izsaka savu neapmierinātību par jauno likumu:

«Ja ārzemju studenti var saņemt tik lielu finansiālu atbalstu Dānijā, tad kādēļ mēs nevaram to pašu saņemt citās valstīs.»

«Lielāka daļa studentu pēc studijām nepaliek Dānijā, bet dodas atpakaļ uz savām valstīm, tad kādēļ mums izglītot ārzemniekus par mūsu nodokļu naudu!»

«Tas ir smieklīgi, ka mums ir jamaksā par ārzemju studentu izglītību un viņu uzturēšanu. Eiropas Savienība posta Dānijas ekonomiku! Mums ir jāstājas ārā no ES»

Jaunais likums piesaistīs studentus

Pozitīvi noskaņots par jauno ES likumu ir Izglītības ministrs Mortens Ostergards (Morten Østergaard) norādot uz priekšrocībām jaunajā likumā:

«Dānijai tas ir ļoti izdevīgi, jo piesaistīs vairāk ārzemju studentu. Daudzi no viņiem paliks Dānijā strādāt un maksās nodokļus, kas veicinās Dānijas attīstību».

Izglītības aģentūra Study Start, kas sniedz konsultācijas par studiju iespējām Dānijā, jūt ievērojamu intereses pieaugumu par studijām Dānijā.

«Ja studijas citās Eiropas valstīs paliek dārgākas, kā tas ir, piemēram, Lielbritānijā, kur studiju maksa pagājušogad tika palielināta divkārši, tad studēt Dānijā kļūst ar vien izdevīgāk. Dānijā studijas ir bez maksas, un tagad pēc jaunā likuma, latviešu student var saņemt arī Dānijas valsts stipendijas» » Sandra Umbrovska, Study Start mārketinga un pārdošanas vadītāja.

Likums ir iepauzēts

Dānijas Stipendiju aģentūra (SU Styrelsen) norāda, ka jaunais likums šobrīd ir spēkā, tomēr nevienam ārzemju studentam pagaidam stipendiju uz jauna likuma pamata vēl nepiešķir. Maija nogalē būs zināms, vai jaunais likums paliks spēkā, vai tas tiks mainīts.

Plašāku informāciju par studijām un jauno stipendiju likumu Dānijā var saņemt no izglītības aģentūras Study Start (info@studystart.lv).

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu