Aicina svētku laikā uzmanīties un neatklāt privātu informāciju internetā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Svētku laikā ir svarīgi būt piesardzīgiem, atklājot savus brīvdienu plānus sociālajos tīklos un veicot pirkumus internetā, biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja drošības kompānija «Grifs AG».

«Ejot pa ielu, katram pretimnācējam nestāstām, ka Ziemassvētkus un Jauno gadu sagaidīsim Kanāriju salās, laukos pie vecvecākiem vai kur citur. Tāpat noteikti nedosim savu personas kodu un bankas pieejas paroles pirmajam, kas to pajautās. Tad kāpēc sociālajos tīklos atklājam šāda veida informāciju?» jautā «Grifs AG» vadītājs Ainars Bundulis.

Lai svētki būtu patīkami, «Grifs AG» iesaka apsvērt vairākas lietas, kas nodrošinās gan mājokļa, gan personīgo finanšu drošību.

Drošības kompānija iesaka «Draugiem.lv», «Facebook» vai kādā citā sociālo tīklu portālā neapstiprināt draudzību ar nepazīstamiem vai aizdomīgiem indivīdiem, tādējādi pasargājot sevi no personām, kurām var būt ļauni nolūki attiecībā uz īpašumu vai naudu.

Tāpat pieaug to interneta servisu skaits, kas piedāvā norādīt personas ģeogrāfisko atrašanās vietu reālajā laikā, ko piedāvā gan «Facebook», gan «Twitter», gan īpaši tam radīti servisi kā, piemēram, «Foursquare». Drošības kompānija atgādina, ka, atklājot savu atrašanās vietu, jāpārliecinās, ka to uzzina tikai pazīstami cilvēki. Atklājot pašreizējo atrašanās vietu, tiek informēts, ka neesi mājās vai birojā.

Tāpat ieteicams savā sociālā tīkla profilā nerakstīt, ka ilgstoši pametīsi mājokli, pirms neesi pārliecinājies, ka šajā laikā būs kāds, kurš dzīvesvietu pieskatīs.

Iepērkoties internetā, pastāv drauds, ka tiek nozagti personas dati, piemēram, personas kods, kredītkaršu un internetbankas pieejas kodi. Tāpēc vienmēr jāpārbauda, ka adrese lapai, kurā tiek ievadīta šāda veida informāciju, sākas ar drošo «https://», nevis ar parasto «http://». Labāk ieteicams pārliecināties arī uzņēmumā, kurš to it kā pieprasa.

Internets paver plašas iespējas viltvāržiem. Drošības kompānija iesaka neticēt, ka esi laimējis loterijā, ja tādā neesi piedalījies, un neatbildēt uz e-pastiem, kur kāds aizjūras «princis» raksta, ka ir saņēmis mantojumu, bet, lai to dabūtu, viņam nepieciešams naudu izlaist caur kādu Eiropas pilsoņa kontu. Šo vēstuļu vienīgais mērķis ir saņemt personas datus, lai izkrāptu naudu.

No Latvijas sociālajā tīklā «Facebook.com» reģistrējušies 226 380, «Twitter» - ap 30 000, «Foursquare» - apmēram 1000 un «Draugiem.lv» ir 2 632 593 lietotāji. Šajos sociālajos tīklos lietotājs atstāj savu personīgo informāciju - ne tikai savu vārdu un uzvārdu, bet arī atklāj savu privāto dzīvi un tās notikumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu