Aicina uz pirts skolu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Pirtiņā, izmantojot mūsu senču pieredzi un senās pirts tradīcijas, varam atjaunot cilvēka fiziskās spējas un veselību, kā arī sakārtot mūsu domu un vēlmju pasauli. Daudzi pirtnieki Latvijā savas prasmes un zināšanas apguvuši pašmācības ceļā, izmantojot tradicionālos paņēmienus un līdzekļus. Šobrīd gan pieredzējušie, gan jaunie pirts entuziasti var iegūt arī izglītības dokumentu, kas apstiprinās viņu profesionalitāti. Šī apliecība ir garants pirts apmeklētājam, ka pirtnieks uzņemas atbildību par sava klienta labsajūtu un drošību. Pirtnieka profesiju iespējams apgūt profesionālajā tālākizglītības iestādē SIA «Pirts skola». Pirts skolas mērķis ir izcelt Saulītē aizmirstās, ļoti senās latviešu tautas pirts tradīcijas, latviskās Dzīvesziņas, portālam «Apollo» stāsta Lija Dunska - folkloras kopas «Talsi» vadītāja.

Savā divu gadu pastāvēšanas laikā Pirts skola ir izveidojusi filiāles Latgalē un Kurzemē, un pašlaik veidojas filiāle Zemgalē. 2.februārī pirtnieku apliecības saņems Kurzemes filiāles absolventi Valdemārpilī.

SIA Pirts skola ir vienīgā akreditētā mācību iestāde Latvijā, kas sagatavo profesionālus pirtniekus. Arī skolas piedāvātās programmas ir akreditētas. Skolā tiek piedāvāts apgūt divu līmeņu profesionālo tālākizglītību: pirts meistars (mācību ilgums - divi gadi, iegūstot zināšanas un iemaņas darbam dziednieciskajā pirtī) un pirtnieks (mācību ilgums viens gads, iegūstot zināšanas un praktiskās iemaņas darbam pirtī).

Pirtniekam jāprot organizēt pirts procedūras: uzturēt optimālo temperatūru lāvas telpā, gaisa mitrumu, jābūt prasmei nopērt, komunicēt ar klientu, jāpārzina ārstniecības augi un to iedarbība uz cilvēka organismu, anatomija un daudzas citas zināšanas. Savukārt pirts meistars, atšķirībā no pirtnieka, darbojas kā dziednieks, kurš savu klientu konsultē arī turpmākajā uztura un uzvedības modeļa izvēlē.

Pašlaik arī novadā tūrisms strauji attīstās, un jau esošajiem viesu namu saimniekiem, gan arī potenciālajiem pirtniekiem šī ir lieliska iespēja apliecināt savu profesionalitāti - ja pirtnieks ir zinošs un to turklāt vēl apliecina atbilstošs diploms, tas noteikti vairos klienta uzticību.

Lai uzsāktu mācīties Pirts skolā, priekšzināšanas nav nepieciešamas, tāpat mācīties var arī savam priekam. Sniegt palīdzību citiem un gūt uzticēšanos var tikai vesels un iekšēji sakārtots cilvēks. Viens no nosacījumiem Pirts skolā - pašiem jārāda piemērs, nesmēķēt, nelietot alkoholu. Ir jāpārzina un jāievēro pirts ētika. Pirts skolā mācības notiek, balstoties uz sabiedrības veselības principiem - garīgo un fizisko veselību. Runa nav tikai par ķermeņa pašsajūtu, bet arī par domām, jo vienlaikus ar pirts procedūrām - karsēšanos, pēršanos, auksta ūdens kontrastu, masāžām un skaistumkopšanu - svarīga arī cilvēka emocionālās pasaules sakārtošana. Lai to kvalitatīvi veiktu, augu vākšanai, eļļu, ziežu gatavošanai un slotiņu siešanai ir jābūt dzīvesveidam. Tāpēc katram jāmāk atrast arī pašam savu pirtnieku, kuram uzticēties. Un vislabāk, ja tas ir izglītots speciālists, kurš mīl savu nodarbošanos un ir gatavs savās prasmēs dalīties ar citiem, sniedzot labsajūtu un palīdzot atgūt vai saglabāt veselību.

Mācību programmā ir iekļauta arī kvalifikācijas prakse - gan individuālās mācības pie skolotājiem, gan Skolas organizētajās audzēkņu prakses nometnēs, gan dažādos Latvijas pirtnieku organizētajos pasākumos.

Audzēkņu uzņemšana notiek divas reizes gadā - rudenī un agrā pavasarī. Šobrīd notiek aktīva audzēkņu uzņemšana jaunajam mācību gadam. Filiāle dos iespēju novada iedzīvotājiem mācīties Valdemārpilī, un interesentiem nebūs jāmēro garais ceļš uz Rīgu.

Mācībām Pirts skolā var pieteikties pa tālruni 29467936 vai e-pastu: ina@pirtsskola.lv.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu