Aicina VM noteikt higiēnas prasības bērnu pieskatīšanas un rotaļu centriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inese Lindermane - Dirvēna

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība (LPPB) šodien nosūtījusi oficiālu vēstuli Veselības ministrijai (VM) ar aicinājumu normatīvajos aktos noteikt higiēnas prasības bērnu uzraudzības iestādēm, kuras neīsteno pirmsskolas izglītības programmas, bet tajā pašā laikā veic bērnu pieskatīšanas funkcijas.

Kā aģentūru LETA informēja LPPB pārstāvis Viesturs Deksnis, LPPB uzskata, ka tādā veidā preventīvi tiktu nodrošināta lielāka bērnu drošība, uzturoties privātajos bērnu pieskatīšanas un rotaļu centros.

Vēstulē veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V) LPPB norāda, ka patlaban normatīvajos aktos higiēnas prasības tiek izvirzītas tām pirmsskolas izglītības iestādēm un citām bērnu uzraudzības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, bet uz pārējām iestādēm vai komersantiem, kas nodrošina bērnu pieskatīšanu, attiecināmas tikai vispārējas prasības.

"Esošā situācija, kas saistīta ar minimālām normatīvo aktu prasībām bērnu pieskatīšanas un rotaļu centriem, kā arī to nepietiekošo kontroli, rada precedentus, ka vecāki, labticīgi atstājot šādos centros savus bērnus, tos neapzināti pakļauj riskam, jo nav noteiktas higiēnas un drošības normas. Spilgts piemērs tam ir 2011.gada nogalē notikušais gadījums kādā bērnu pieskatīšanas centrā Rīgā, kad traumas guvušas gadu vecas dvīņumāsas, kuras vairākas reizes pamatīgi sakodis grupiņas biedrs. Kā noskaidrots, bērnu pieskatīšanas centrs ir bijis nelegāls un nav atbildis nekādām normatīvo aktu prasībām," stāstīja LPPB valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa.

Turklāt dati par tādām iestādēm, kas nodrošina bērnu pieskatīšanas pakalpojumus, ne arī šādu pakalpojumu sniedzējiem netiek apkopoti, līdz ar to nevar sniegt informāciju par visu šāda veida uzraudzības pakalpojumu sniedzēju skaitu un atrašanās vietu. Tā kā uzraudzības pakalpojumu sniedzēji nav definēti un normatīvajos aktos nav noteiktas higiēnas prasības šādu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī nav noteikta šo uzņēmumu reģistrācijas kārtība, plānveida uzraudzība netiek veikta.

Jau pirms pusotra gada Labklājības ministrijai kopīgi ar VM bija uzdots izstrādāt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, definējot, kas ir bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs, kā arī deleģēt Ministru kabinetu noteikt prasības, tai skaitā higiēnas prasības, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam. Diemžēl līdz pat šim brīdim nevienā no normatīvajiem aktiem grozījumi nav izstrādāti un pieņemti, kas šo situāciju uzlabotu, uzsvēra Kājiņa.

Rūpējoties par pirmsskolas vecuma bērnu veselību un drošību bērnu pieskatīšanas centros, LPPB aicina VM panākt, lai iespējami ātrāk tiktu veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot konkrētas higiēnas prasības bērnu pieskatīšanas un rotaļu centriem, tajā skaitā, izstrādājot noteiktu kārtību kādā veidā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji tiktu kontrolēti no valsts puses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu