Aizdevēju misija vērtēs Latvijas apņemšanos izpildi un virzību uz eirozonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Starptautisko aizdevēju pēcuzraudzības misija, kas Latvijā atradīsies līdz 16.maijam, ar Latvijas pārstāvjiem pārrunās virkni aktuālo jautājumu, tostarp vērtēs pēdējās vienošanās izpildi, virzību uz eirozonu un ilgtspējīgas ekonomikas izaugsmes atjaunošanas pasākumus.

Par to aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Misijā ir pārstāvji no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK), Pasaules Bankas, kā arī Zviedrijas Finanšu ministrijas. Kā teica Jarockis, šī aizdevēju vizīte pēc būtības neatšķiras no tām, kas notikušas aizdevēju programmas laikā. Paredzētas tikšanās ar FM, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadību un ekspertiem, kā arī dažādu nozaru ministriju - Ekonomikas, Labklājības, Veselības, Izglītības un zinātnes, Satiksmes ministrijas - vadību un ekspertiem.

Šādas misijas turpināsies divas trīs reizes gadā, kamēr Latvija būs atmaksājusi 75% no aizdevuma 4,4 miljardu eiro (3,08 miljardu latu) apmērā.

Viens no jautājumiem, ko paredzēts apspriest, ir pēdējā vienošanās dokumentā ar aizdevējiem iekļauto apņemšanos izpilde. Kā piemēru Jarockis minēja lielākas vērības pievēršanu publiskajam sektoram. Tiks vērtēts, kā turpinās strukturālās reformas, kas notiek ar publiskajām finansēm, kā pildās budžeta ieņēmumu prognozes un kā ieņēmumi tiek tērēti. Tiks arī pievērsta uzmanība tam, kā Latvijas pieturas pie apņemšanās ievērot budžeta deficītu.

Vēl viens aspekts, kas tiks vērtēts, ir Konverģences programma. Ņemot vērā Latvijas valdības apņemšanos 2014.gadā ieviest eiro, tiks vērtēta arī Māstrihtas kritēriju izpilde, īpaši inflācijas kritērijs, jo tas sagādājis problēmas iepriekš un ir aktuāls arī patlaban. Misija arī vērtēs, kādi pasākumi tiek īstenoti un plānoti ilgtspējīgas ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai.

Kā teica Jarockis, aizdevēji vēlas redzēt, kā Latvija pilda apņemšanos ievērot stingru fiskālo disciplīnu un vai neesam novirzījušies no ceļa.

Sagaidāms, ka misijas pārstāvji pēc tās noslēguma nāks klajā ar paziņojumu par progresu, taču nekādas jaunas apņemšanās nav paredzētas. 15.maijā plānota noslēguma tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V), pēc kuras iecerēta iespēja medijiem.

Kā ziņots, šogad kopumā ir paredzētas divas SVF un EK pārstāvju vizītes. Par aizdevuma programmas slēgšanu Latvijai SVF valde lēma 2011.gada 21.decembrī, bet Latvijas starptautiskā aizdevuma programmas ar Eiropas Savienību termiņš formāli noslēdzās šā gada 20.janvārī.

Programmā Latvija kopumā ir izmantojusi 4,4 miljardus eiro jeb trīs miljardus latu no SVF, EK un Pasaules Bankas aizdevumiem laika posmā no 2008.gada 23.decembra, kad SVF valde apstiprināja pirmo aizdevuma daļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu