Aizvadītas aizraujošas ūdenstūrisma sacensības (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Līga Eglīte

Sestdien, 5.aprīlī, pie Zvārtes ieža, spītējot zemajam ūdens līmenim, notika Amatas ūdenstūrisma sacensību 50.jubilejas svinības. Kā ik gadu, vispopulārākais pavasara sporta veids pie Amatas pulcēja gan azartiskus un ilggadīgus ūdenstūrisma entuziastus, gan visu paaudžu līdzjutējus, atbalstītājus un fanus, portālu "Apollo" informēja Amatas novada pašvaldības tūrisma un sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Eglīte.

Meistarību sprintā un slalomā rādīja vairāk nekā 120 dalībnieki. Organizatori TK «Bebri» bija paveikuši gandrīz neiespējamo, lai neierasti seklajā Amatā izveidotu labi izbraucamu un vizuāli skaistu distanci. Vislielāko publikas interesi izraisīja Retro brauciens. Senioru izveicību vārtos, stilu, eleganci un atraktivitāti vērtēja nopietna neatkarīgā žūrija. Vecākais peldlīdzeklis bija autentiska piepūšamā laiva, kas piedalījās arī pirmajās sacensībās Amatā, tā pat kā toreiz, tālajā 1964. gadā, to airēja viens no Amatas veterāniem Jānis Olders. Dāmu komandā piedalījās arī 1972.gada Minhenes olimpiādes čempione Biruta Ķemere.

Dalībnieki un viesi varēja aplūkot labi saglabātus pašu būvētas un kādreizējās Padomju armijas noliktavām iegādātas laivas un katamarānus, inventāru, apģērbu, medaļas, senās fotogrāfijas, vimpeļus, pirmo sacensību nolikumu un vakara krēslā noskatīties filmu par Amatu, laivām un cilvēkiem.

Vēsturiskie 1964.gada aprīļa mači Amatā ar slaloma elementiem - iekārtiem vārtiem trasē bija pirmās organizētās sacensības Latvijā. Visus aizvadītos gadus laivošana Amatā bija īsti tautas svētki un visus vienoja ātrums, risks un azarts. Rekords tika sasniegts 1969.gadā, kad startēja jau 1500 dalībnieku un krastos pulcējās apmēram 60 000 skatītāju. Arī pirms 1964.gada etuziasti brauca pa Amatu, bet tas bija vairāk savam priekam. Par Latvijas brīvvalsts laiku ir vēsturiskas fotoliecības par braucieniem ar paštaisītām smailītēm, taču Amatas sacensības ir vienas no nedaudzajām, kuras norisinās jau 50 gadus un noteikti turpināsies.

Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai starp pasākuma organizatoriem TK «Bebri» un atbalstītājiem Amatas novada pašvaldību, sacensību vēstures apkopojumu un fotouzņēmumus no pirmajām sacensībām līdz pat novembrim būs iespēja apskatīt Amatas novada tūrisma informācijas centrā Ieriķos.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu