Aizvadīts pasākums «Satiec savu meistaru! 2014» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļas nogalē – 2014. gada 4., 5. un 6. aprīlī Latvijas pilsētās un novados norisinājās pasākums «Satiec savu meistaru!», kuru apmeklēja vairāk nekā 3200 interesentu. Jau par tradīciju kļuvušais pasākums atkal ļāva meistariem nodot savas zināšanas un pieredzi mācekļiem.

Ludzas amatnieku centrā bija iespēja apgūt mājas siera gatavošanu. Centra vadītāja Līga Kondrāte stāsta: «Prieks, ka jaunie maina domāšanu un tiešām novērtē gan īstu produktu ar īstu garšu, gan arī prasmes, kas vajadzīgas tā pagatavošanā, saprot mantojuma un tradīcijas vērtību. Pēc šīm prasmju skolām daudzi Latvijas cilvēki nesīs tālāk tradīciju - tā neiznīks!»

«Viens no pasākuma lielākajiem guvumiem ir savstarpēju zināšanu apmaiņa un komunikācija meistaru un interesentu starpā, kā arī tautas paražu un bagātību godā celšana. Tā ir patīkamā vidē un noskaņā pavadīta diena», par «Satiec savu meistaru!» saka seno lietu sētas «Galdnieki» pārstāve Ausma Dzintare no Nīcas.

www.1188.lv/karte/meistars

Šī gada pasākumā «Satiec savu meistaru!» īpaša uzmanība tika veltīta tautas tērpam. Lai pienācīgi sapostos 2018. gada Dziesmu un deju svētkiem, kas noritēs Latvijas simtgades zīmē, Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar akciju «Katram savu tautas tērpu!» aicina sabiedrību uzturēt dzīvu tautas tērpu darināšanas un valkāšanas tradīciju, darinot katram savu tautas tērpu.

Piedalīties pasākumā «Satiec savu meistaru!» aicināja Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

LNKC izsaka pateicību ikvienai pašvaldībai, institūcijai, meistaram un viņu palīgiem par atsaucību un vēlmi dalīties ar savām prasmēm un zināšanām!

«Satiec savu meistaru!» ir 2009. gadā aizsāktā projekta «Tradicionālo prasmju skola» turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā «Eiropas amatu prasmju dienas». Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji aicina pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par vērtīgāko, kas mums ir – cilvēku, viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Meistari tiek aicināti rīkot meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus u.tml.

Nākamais pasākums «Satiec savu meistaru!» plānots 2015. gada pavasarī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu