Aknu audzēja pacientiem ārstēšanā pieejamas jaunas metodes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) speciālisti, attīstot onkoloģisko pacientu ārstēšanu, būtiski pilnveidojuši atsevišķu lokalizāciju audzēju ārstēšanas metodes. Izmantojot jaunāko tehnoloģiju iespējas, pacientiem tiek veikta ķīmijembolizācija, kas ļauj pa diametrā vismazākajiem asinsvadiem - kapilāriem - pie vēža audiem pievadīt medikamentus ļaundabīgā veidojuma iznīcināšanai, portālu «Apollo» informēja Dace Kārkliņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre.

Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja dr. Svetlana Rudņicka, kas kādam 48 gadus aknu audzēja pacientam veikusi šādu invazīvu procedūru, stāsta, ka atsevišķām audzēju lokalizācijām - aknu un resnās zarnas vēzim, var pielietot embolizāciju. Tā paredz pārtraukt asins plūsmu un barības vielu piegādi patoloģiskajam veidojumam, vienlaikus tajā nogādājot medikamentus, kas 4-8 nedēļu laikā pakāpeniski izdalās, radot audzēja audu nekrotizāciju jeb atmiršanu.

Rīgas Austrumu slimnīca ķīmijembolizācijas terapiju audzēja pacientu ārstēšanai uzsāka pirms četriem gadiem kā pirmā slimnīca Baltijas valstīs. Iepriekš šādas invazīvas procedūras veica, katetrus ievadot caur artērijām, bet tagad, strauji attīstoties tehnoloģijām, ir iespējams 40 mikronu lielās mikrosfēras ar medikamentiem audzēja skartajai vietai piegādāt pa kapilāriem - diametrā vismazākajiem asinsvadiem. Tas nodrošina, ka ķīmijterapijas medikamenti tiek nogādāti ļoti precīzi un tieši ļaundabīgajā veidojumā, neskarot veselos audus.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra «Latvijas Onkoloģijas centrs» Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļas ķirurgs Armands Sīviņš akcentē, ka ne vienmēr pacientiem ar primāru aknu audzēju vai resnās zarnas audzēja metastāzēm iespējams veikt operāciju. Turklāt jāņem vērā, ka pacientiem, veicot aknu daļas rezekciju, ir jāsaglabā vismaz 30-40% no orgāna.

«Ja agrāk pacientiem pie plaša aknu audzēja nebija iespējams palīdzēt, tad tagad, attīstoties medicīnai un nemitīgi pilnveidojot mūsu slimnīcas speciālistu zināšanas un aprīkojumu, mēs varam pacientam būtiski uzlabot dzīvildzi un dzīves kvalitāti,» norāda ārsts A.Sīviņš, kurš ir specializējies aknu ķirurģiskā ārstēšanā.

Gadījumos, ja audzējs ir skāris plašu aknu daļu vai arī tā novietojums (piemēram, lielo artēriju tuvumā) nepieļauj ķirurģisku iejaukšanos, Rīgas Austrumu slimnīcas speciālisti pacienta ārstēšanai izmanto ķīmijembolizāciju. Turklāt «Latvijas Onkoloģijas centrā» ir Baltijas valstīs vienīgā stereotaktiskās staru terapijas iekārta, kas ļauj audzēja pacientiem veikt stereotaktiso staru terapiju - precīzi nosakot audzēja atrašanās vietu, mērķēt starus tieši uz to, neskarot apkārtējos audus.

Ik gadu Latvijā ļaundabīga audzēja diagnoze tiek uzstādīta vairāk nekā 10 tūkstošiem pacientu. Biežāk sastopamie ir krūts, kolorektālais un plaušu audzēji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu