Aktieris Šaija Labafs Berlinālē ierodas ar papīra maisiņu galvā (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Šaija Labafs tviterī pēc nesenā plaģiātisma skandāla bija paziņojis par aiziešanu «no visas sabiedriskās dzīves», tomēr viņš bija ieradies uz Berlināles filmu festivālu 9. februārī. Cilvēki sākotnēji viņu nevarēja atpazīt, jo viņš uz galvas bija uzlicis papīra maisiņu, uz kura bija rakstīts «Es vairs neesmu slavens». Viņu esot atpazinuši pēc tetovējuma, kas ir uz viņa rokas. Savukārt dāņu režisors Larss fon Trīrs bija uzvilcis savdabīgu T-kreklu ar zīmīgu uzrakstu.

Pērnā gada nogalē Labafa īsfilmā «Howard Cantour.com» skatītāji atpazina no komiksu autora Daniels Klovsa darbiem patapinātus dialogus. Pēc neveiksmīgas taisnošanās Labafs atzina, ka esot «izgāzies». Ironiskā kārtā atvainošanās ziņojumu viņš bija nokopējis no vietnes «Yahoo! Answers». Kad atklātībā nāca arī tas, viņš Klovsam vēlreiz atvainojās ar lidmašīnas vilktu ziņu Losandželosas debesīs. Tagad Labafs nolēmis vairs nepiedalīties Holivudas sabiedriskajā dzīvē, jo «pēdējā laikā uzbrukts manai mākslinieciskajai integritātei».

Daži Labafa izdarības uzskata par slavenību nereti bezjēdzīgo atvainošanos parodiju, savukārt citi par to šaubās. Labafs pazīstams ar neparastām metodēm, kā iejusties lomā. Gatavojoties filmas «Charlie Countryman» uzņemšanai, viņš lietojis LSD, bet kinolentes «Nymphomaniac» veidotājiem esot iesūtījis savus seksa video un kailfoto. Ārvalstu mediji baumo, ka kara filmas «Fury» filmēšanas laikā aktieris esot pārtraucis mazgāties, lai labāk izprastu dzīvi ierakumos.

9. februārī Berlināles filmu festivālā izcēlās arī dāņu režisors Larss fon Trīrs, kurš bija uzvilcis savdabīgu T-kreklu, uz kura bija Zelta palmas zars un uzraksts: «Persona non grata. Oficiāla izvēle».

Kannu kinofestivāls pēc Larsa fon Trīra nacistiskajiem izteikumiem preses konferencē 2011. gadā pasludināja dāņu režisoru par «persona non grata», taču viņa veidotā filma no konkursa programmas izslēgta netika. Kannu kinofestivālā režisors Larss fon Trīrs bija ieradies reklamēt savu jaunāko veikumu, zinātniskās fantastikas filmu «Melancholia» un preses konferences laikā atzina, ka saprot un viņam pat nedaudz simpatizē Hitlers. Dažas stundas pēc preses konferences fon Trīrs gan atvainojās par teikto, taču festivāla režisoru padome paziņoja, ka nosoda viņa komentārus un pasludina fon Trīru par nevēlamu personu.

Festivāla pārstāvji ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka teorētiski fon Trīram vēl pastāv iespēja iegūt festivāla galveno «Zelta palmas zara» apbalvojumu, taču, ja tā notiks, viņam nebūs atļauts ierasties uz ceremoniju, lai to saņemtu. Vēlāk tajā pašā dienā ar viena no viņa jaunās filmas «Melancholia» producentu starpniecību fon Trīrs sniedza atvainošanās paziņojumu, kurā apgalvoja, ka viņš nav antisemītiski vai rasistiski noskaņots un nebūt nav nacists.

Pēc preses konferences vairāki kino profesionāļi, īpaši Francijas pārstāvji, pieprasīja, lai skandalozais režisors par saviem izteikumiem no festivāla tiktu izslēgts vai vismaz kaut kādā veidā sodīts. «Kannu kinofestivāls māksliniekiem no visas pasaules nodrošina īpašu vietu, kur parādīt savus darbus un aizstāvēt izteiksmes un daiļrades brīvību. Režisoru padome dziļi nožēloja, ka šo vietu izmantojis Larss fon Trīrs, lai paustu izteikumus, kas ir nepieņemami, nepanesami un ir pretēji cilvēcīguma un cēlsirdības ideāliem, kuri no pastāvēšanas sākuma ir Festivāla pamatā,» vēstīts festivāla sniegtajā paziņojumā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu