Aktuāli par PVN pārmaksu, atgūšanu un gada ienākumu deklarāciju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Nemitīgās izmaiņas normatīvajos dokumentos rada neskaidrības gan uzņēmējiem, gan privātpersonām.

Piemēram, vai var vienoties ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par soda naudas samazinājumu, kas uzlikta par nepietiekami pamatotas pārmaksātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summas uzrādīšanu? Kā PVN par zaudēto parādu pareizi uzrādāms PVN deklarācijā? Ja fiziska persona neveic saimniecisko darbību, taču guvusi nelielus ienākumus, vai tai jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija?

Uz šiem un citiem jautājumiem tiek sniegtas atbildes konsultācijās, ko Lietišķās informācijas dienests sniedz sadarbībā ar zvērinātu revidenti Aiju Kalniņu.

Ko darīt, ja uzlikts sods par nepietiekami pamatotu pārmaksāto PVN summu?
Nodokļu maksātājs bija pieprasījis VID atmaksāt pārmaksāto PVN, bet VID pārbaudes rezultātā secināja, ka ne visa uzrādītā priekšnodokļa summa bijusi pietiekami pamatota, un aprēķināja soda naudu. Vai iespējams vienoties ar VID par soda naudas samazināšanu?
Likums "Par nodokļiem un nodevām" ar zināmiem priekšnosacījumiem paredz iespēju aprēķināto soda naudu samazināt par 85%, slēdzot vienošanās līgumu ar VID ģenerāldirektoru. Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 41. panta pirmā prim daļa paredz, ja VID amatpersona pārbaudes rezultātā ir konstatējusi nepamatotu no budžeta atmaksājamās summas palielināšanu un aprēķinājusi soda naudu saskaņā ar šā likuma 32.3 pantu, nodokļu maksātājs ir tiesīgs ierosināt noslēgt vienošanās līgumu, tajā norādot, ka nodokļu maksātājs piekrīt no budžeta atmaksājamās summas samazinājumam, bet aprēķinātā soda nauda tiek samazināta par 85%. Papildus gan jānorāda, ka VID ģenerāldirektors ir tiesīgs slēgt šādu vienošanos ar nosacījumu, ja nav nodokļu parādu, ja ir apstrīdēts VID amatpersonas lēmums un ja apstrīdētais lēmums atstāts negrozīts vai atcelts daļēji, vai arī nodokļu maksātājs ir iesniedzis pieteikumu tiesā, bet lietas izskatīšana tiesas sēdē pēc būtības nav pabeigta.

Kā atgūt PVN par zaudēto parādu?
Par sniegtajiem pakalpojumiem 2010. gada februārī tika izrakstīts nodokļa rēķins un iekļauts attiecīgā mēneša PVN deklarācijā. Kaut arī esam ieguldījuši lielas pūles parāda atgūšanā, rēķins līdz šim nav apmaksāts. Esam nolēmuši atgūt PVN par zaudēto parādu. Kad to uzrādīt PVN deklarācijā?

Ja ievēroti Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 10.1 panta (priekšnodokļa korekcija zaudētiem parādiem) nosacījumi un līdz 1. martam preču vai pakalpojumu saņēmējam, kurš preču vai pakalpojumu sniegšanas brīdī bija apliekamā persona, ir nosūtīta informācija par to, ka attiecīgais parāds tiek uzskatīts par zaudētu, tad nodokļa summu par zaudēto parādu iekļauj pēctaksācijas gada marta vai pirmā ceturkšņa PVN deklarācijā, papildus norādot personu, kuras parāds tiek uzskatīts par zaudētu, parāda vērtību un nodokļa summu.

Vai fiziskai personai jāiesniedz gada ienākumu deklarācija?
Vai fiziskai personai, kura neveic saimniecisko darbību, bet guvusi nelielus ienākumus no personiskās mantas pārdošanas, VID būtu jāiesniedz gada ienākumu deklarācija? Cik lielam jābūt gūto ieņēmumu apjomam, kas nosaka pienākumu iesniegt deklarāciju par gūtajiem ienākumiem?

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija līdz 2011. gada 1. aprīlim jāiesniedz personām, kuras 2010. gada laikā guvušas ar nodokli neapliekamus ienākumus virs 1680 latiem. Deklarācija jāiesniedz arī, ja persona guvusi ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis (piemēram, no fiziskām personām saņemtie dāvinājumi virs 1000 latiem, ja dāvinātājs nav saņēmēja radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu