Alkohola tirdzniecība no 21 gada vecuma – grābeklis, ar kuru dabūsim pa pieri (158)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ieviešot aizliegumu tirgot alkoholu personām, kas jaunākas par 21 gada vecumu, situācija alkohola patēriņa ziņā Latvijas jauniešu vidū neuzlabosies – gluži otrādi, tā tikai pasliktināsies.

Pēdējā laikā sabiedrībā un politiskajā vidē aktualizējušās sarunas par alkohola tirdzniecības ierobežošanu – par šo jautājumu aizgūtnēm diskutē gan nevalstiskās organizācijas, gan arī, protams, notiek aktīvas diskusijas Saeimā.

Nav šaubu, ka alkohola patēriņš jauniešu vidū ir jāierobežo, tomēr šī projekta autori un skaļākie «bļāvēji», visticamāk, nav veikuši padziļinātu analīzi un šāda soļa ietekmi, balstoties vien uz virspusēju nojausmu un moto – galvenais ir aizliegt. Problēma, kas jāņem vērā - alkohola tirdzniecības aizliegšana līdz 21 gada vecumam, radīs gluži pretēju efektu iecerētajam – alkohola patēriņš jauniešu vidū tikai pieaugs.

Pirmkārt, diemžēl jau šobrīd, izmantojot savu izdomu, alkoholam piekļūst krietni vien jaunākas personas – vai nu šo alkoholu nopērk vecāki jaunieši, vai tas tiek iegādāts nelegāli u.c. veidos, kas pilnīgi noteikti nemainīsies.

Otrkārt, bez ievērības nevaram atstāt arī psiholoģisko efektu, kas ierobežojumiem ir pavisam pretējs. Pasaulē ir veikti neskaitāmi psiholoģiskie testi un pētījumi par t.s. «aizliegtā augļa efektu», un ir pierādīts, ka ikvienai personai aizliegums tikai pastiprina interesi par attiecīgu objektu/nodarbi.

Tāpat šāda izšķiršanās ir arī tiešs un neviennozīmīgi vērtējams signāls, ko mēs sūtam Latvijas jauniešiem. Pēc būtības mēs viņiem tādējādi pasakām – piedodiet, bet mēs neuzskatām, ka jūs esat gana pieauguši un nobrieduši, lai patstāvīgi pieņemtu lēmumus.

Ja reiz jauniešiem nododam šādu vēstījumu, tad pilnīgi noteikti paralēli ir jāstrādā arī pie citiem ierobežojumiem, nosakot, ka arī balsot referendumos un piedalīties vēlēšanās var tikai no 21 gada vecuma, ka saņemt autovadītāja apliecību un būt par patstāvīgu ceļu satiksmes dalībnieku var tikai no 21 gada vecuma utt. Šie lēmumi un atbildība nav ne par mata tiesu mazāk atbildīgi.

Ja valsts un mēs kā sabiedrība uzskatam, ka 18 gadīgs jaunietis nav spējīgs objektīvi pieņemt atbildīgu lēmumu par alkohola patēriņu, tad šādā pašā mērā jāpieņem, ka jaunietis nav spējīgs objektīvi pieņemt lēmumu par valsts turpmāko likteni vēlēšanās un referendumos, kā arī nav spējīgs pieņemt vēl jo atbildīgākus lēmumus ceļu satiksmē!

Tā vietā, lai kaut ko aizliegtu (kas ir tik ierasti mūsu valstisko lēmumu pieņēmējiem – galvenais slēgt, aizliegt un ierobežot, tādējādi atkal un atkal ar lētu populismu pelnot sev vēlētāju atbalsta bonusa punktus) sabiedrībai un valstij ir jāstrādā ar audzinošām metodēm. Bērniem jau no mazotnes ir jāapzinās alkohola negatīvā ietekme – šis ir gan skolas, gan vecāku, gan visas sabiedrības un uzņēmēju uzdevums.

Komentāri (158)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu